fbpx

“Ajar Budak-Budak Bunuh Orang Murtad Tak Masuk Akal”

Ini bukanlah kali pertama model seksi, Alicia Amin mencetuskan kontroversi. Sebelum ini, Alicia pernah lantang bersuara membangkitkan isu mengenai LGBT dan juga hukuman sebat yang dikenakan terhadap pasangan lesbian di Terengganu.

Kali ini, Alicia sekali lagi menjadi perhatian apabila mempertikaikan kandungan sebuah buku subjek Pendidikan Islam untuk pelajar SPM mengenai rasional hukuman bunuh terhadap orang murtad.

BACA: “Hukuman Sebat Lesbian Tak Perlu Dipertonton Kepada Umum”

Menerusi Insta Story, Alica mengatakan belajar tentang agama tidak mengapa, tetapi mengajar budak-budak mengenai hukuman bunuh tersebut dianggap tidak masuk akal. Kata Alicia lagi, Malaysia selangkah saja lagi sebelum ada remaja melakukan tembakan rambang di sekolah.

Bagaimanapun, netizen menyifatkan Alicia seorang yang berat sebelah terhadap agama sendiri kerana mengeluarkan dakwaan tanpa mengambil kira pelbagai sudut.

Apa pun adalah lebih baik jika membuat kajian terlebih dahulu atau bertanyakan kepada mereka yang lebih arif sebelum mempertikaikan sesuatu perkara, bimbang tuduhan yang dilemparkan membawa kepada keburukan.