fbpx

Aishah Mula Catu Makanan, Kurangkan Keluar Membeli

Baru masuk hari ketujuh Perintah Kawalan Pergerakan, banyak kita melihat perkongsian netizen di media sosial memuat naik menu masakan hari ini serta resepi yang boleh dicuba sepanajang dua minggu ini.

Bagaimanapun, berbeza dengan Aishah yang memberitahu dia mula membuat catuan makanan untuk keluarganya di rumah. Menurut Aishah tindakan itu dilakukan bagi mengurangkan risiko ahli keluarga terdedah dengan jangkitan apabila keluar membeli keperluan asas.

BACA: Kes COVID-19 Makin Teruk, Aishah DIY Pelindung Muka

“Hari ini saya ambil keputusan untuk mencatu makanan di rumah. Ini bukanlah masa nak suka-suka masak macam nak raya pulak. Kenapa saya kata begitu? Kalau kita, ibu- ibu asyik masak macam-macam, sudah tentu barang keperluan kita cepat habis.

“Anggaplah bila kita minta ketua keluarga pergi membeli barang keperluan (ibarat) kita menghantar mereka ke medan ‘perang’. Sanggup ke kita senang-senang je minta mereka keluar pasal kita nak makan sedap-sedap,” tulisnya.

Malah, Aishah berkata sudah tentu para ibu dan isteri diluar sana boleh mempelbagaikan kretiviti dengan menyediakan juadah untuk keluarga yang menggunakan bahan paling kurang.

“Yang pandai memasak mungkin boleh share resipi-resipi makanan yang menggunakan bahan paling kurang. Kalau kita amalkan ini, kurang keraplah orang tersayang kita terpaksa keluar buat masa ini. Juga,ianya boleh menimbulkan rasa ’empathy’ kepada kawan-kawan kita yang kurang kemampuan,” katanya.