Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam diberitahu, Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad pernah memaklumkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) beliau menerima wang pengenalan RM2.8 juta kerana bertindak sebagai ‘introducer’ berhubung pelaburan Felcra dalam unit amanah Public Mutual.

Penguasa Kanan SPRM, Mohd Haris Ibrahim yang juga pegawai penyiasat kes berkata Zizie Izette memaklumkan wang pengenalan itu diterima daripada ejen pelaburan, Norhaili Ahmad Mokhtar semasa rakaman percakapan diambil pada 27 Julai 2016.


BACA: Zizie Izette Terima Wang Tunai RM2.2 Juta

“Saya tidak ingat berapa kali Datin Seri Zizie Izette memaklumkan perkara itu (wang pengenalan RM2.8 juta) tetapi memang ada,” katanya.

Dalam prosiding yang laly, Norhaili yang juga perunding unit amanah memberitahu mahkamah Zizie layak menerima wang pengenalan itu Felcra membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual dimana Bung Moktar adalah Pengerusi Bukan Eksekutif Felcra ketika itu.

Norhaili menjelaskan, sebanyak RM2.2 juta dibayar secara tunai di Public Bank Taman Melawati manakala selebihnya kira-kira RM800,000 dipecahkan dalam bentuk pelaburan yang dibayar semula ke dalam akaun unit amanah Public Mutual milik Zizie.


Pada 3 Mei 2019, Bung Moktar mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai dorongan mendapatkan kelulusan Felcra untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Bung Moktar juga didakwa menerima suapan wang tunai RM335,500 daripada Norhaili di bawah nama Zizie Izette atas sebab dan di tempat sama pada 19 Jun 2015.

Zizie pula mengaku tidak bersalah atas pertuduhan bersubahat dengan suaminya melakukan perbuatan itu di tempat dan tarikh yang sama.