Usia sudah mencecah 43 tahun, personaliti fesyen dan pelakon, Wak Doyok sudah pasti tidak terlepas ditanya mengenai soal jodoh. 

Memetik Harian Metro, Wak Doyok berkata dia meletakkan ibunya sebagai keutamaan dalam memilih calon isterinya dimana wanita tersebut mesti tinggal bersama ibu mentua.


BACA: Wak Doyok Nak Bakal Isteri Anak Dara, Sanggup Tinggal Dengan Ibu Mentua

“Syarat utama adalah seseorang yang boleh tinggal bersama ibu saya kerana saya adalah anak bongsu, jadi adalah tanggungjawab untuk menjadi ibu. Oleh itu, calon isteri perlu bersetuju dengan syarat itu.

“Malah, sebagai seorang ibu pastinya dia mempunyai naluri untuk memilih bagi pihak saya. Ada beberapa wanita yang dibawa berjumpa ibu namun tidak berjaya untuk membawa hubungan ke fasa seterusnya,” katanya.

Menurut Wak Doyok, dia juga mahu calon isterinya mahir memasak dan lebih sukakan air tangan isteri berbanding makan di luar.


“Saya juga mementingkan aspek yang mana calon isteri itu mahir memasak. Kebanyakannya sibuk dan lebih suka makan di luar, saya memang macam orang lama suka air tangan orang rumah,” katanya.

Dalam pada itu, Wak Doyok berkata dia tidak terburu-buru untuk mendirikan rumah tangga kerana baginya kekasih dan isteri boleh dicari namun ibu hanya satu.

“Matlamat saya untuk keluarga dan selagi ibu ada, selagi itu saya akan terus menjaga dia.

“Apatah lagi, ibu saya sudah berusia 80-an, jadi saya menggunakan kesempatan ini untuk membalas balik jasanya. Jadi, saya tidak tertekan atau terburu-buru untuk berkahwin,” katanya.