Bukan mudah untuk bekas Perdana Menteri ini untuk muncul di dalam filem, dan kini melalui filem Kapsul, Tun Mahathir turut bergandingan dengan Faizal Hussein. Filem arahan Allahyarham Martis Mohd Ali itu akan menemui penonton seluruh negara mulai 17 September depan.

BACA: Siti Nurhaliza, Che Ta Zahirkan Sokongan Terhadap Tun Mahathir


Sementara itu, menurut penerbitnya, Amru Najmi Osman, kehadiran Tun M di dalam filem berkenaan tidak mempunyai kaitan dengan keadaan politik semasa.

“Kemunculan Tun M melengkapkan jalan cerita filem ini berdasarkan kapsul masa Wawasan 2020 ditanam beliau di Monumen Putrajaya semasa pentadbirannya. Saya percaya penampilan Tun M memberi impak kepada keseluruhan filem ini kerana ia punya mesej tersendiri dan bukan sekadar filem kosong,” katanya.

Menurut laporan Harian Metro, Tun M terbabit dalam lima babak termasuk dia berdialog dengan pelakon utamanya Faizal Hussein di dalam filem tersebut. Malah, Menurut Amru, Tun M bersetuju membintangi filem ini disebabkan jalan ceritanya memaparkan perjuangan bangsa Melayu sejak zaman dulu. (rtky/s)


GAMBAR IHSAN: Two Tones Sdn Bhd / Martias Ali / Amru Najmi Osman / Nazri Arshad