fbpx

Tidak Bersubahat, Agensi Umrah Lapor Kes Sajat Pada Konsulat

Nampaknya, kes usahawan kosmetik Nur Sajat menunaikan ibadah umrah dengan tampil berpakaian wanita semakin serius apabila ramai yang meluahkan rasa bimbang jika ianya beri kesan negatif kepada rakyat Malaysia yang mahu ke Tanah Suci selepas ini.

Terbaru, pihak agensi pelancongan yang bertanggungjawab menguruskan perjalanan umrah Sajat bersama keluarga dan rakan-rakannya iaitu Albayt Travel (M) Sdn Bhd telah pun mengambil tindakan susulan di atas apa yang berlaku.

BACA: Sajat Berpakaian Wanita Di Mekah, Agensi Umrah Dedah Hal Sebenar

Dalam satu kenyataan, pihak agensi itu memberitahu sudah melaporkan tindakan Sajat memakai pakaian wanita dan bertelekung itu kepada pihak Konsolat Malaysia di Jeddah, Arab Saudi untuk tindakan selanjutnya.

Menurut pihak agensi, mereka sudah memaklumkan kepada pelanggan yang mengikuti pakej umrah mengenai tatacara hukum hakam ibadah umrah serta ziarah mengikut jantina asal mereka, namun apa berlaku adalah diluar jangkaan mereka.

Dalam pada itu, pihak agensi turut memaklumkan mereka sudah menasihati usawahan tersebut agar tidak memuat naik atau menghebohkan percutian ibadah umrah di media sosial kerana dikhuatiri menimbulkan salah faham mengenai jantina mereka.

Terdahulu, pihak agensi umrah tampil menjelaskan bahawa Sajat dan rakan-rakannya mengikut panduan pemakaian yang ditetapkan sepanjang proses perlepasan namun menukar identiti sebaik sahaja tiba di Tanah Suci.