fbpx

“Takkan Saya Tak Tahu Itu Berita Palsu”

Sejak semalam, Presiden Seniman, Zed Zaidi dikecam teruk oleh netizen apabila pelakon yang popular menerusi drama Sembilu itu berkongsikan berita palsu berkaitan wabak Coronavirus di laman Twitter miliknya.

Tampil mempertahan diri, Zed Zaidi berkata dia mengetahui bahawa berita yang dimuat naik olehnya itu adalah palsu, tetapi perkongsiannya itu hanya untuk menunjukkan fotonya memakai topeng muka yang baru dibeli.

BACA: Zed Zaidi Dikecam Sebar Berita Palsu Tentang Coronavirus

“Memang benda tu kita tahu aplikasi berita yang boleh buat apa saja. Takkan la saya tak tahu tu berita palsu.

“Apa yang saya cuba buat adalah nak link berita yang dibuat dengan gambar-gambar banyak pakai topeng muka (sebab) nak link saya pakai topeng tu,” katanya kepada Malaysiakini

Terdahulu menerusi perkongsiannya di Twitter, Zed Zaidi berkata situasi di negara ini juga sudah tidak selamat apabila orang ramai terpaksa memakai topeng masa sepanjang masa bagi mengelak dari dijangkiti influenza dan wabak koronavirus.

Susulan itu, ramai netizen meminta Zed Zaidi memadam perkongsian tersebut bimbang orang lain turut mempercayai berita itu dan menggesa pihak SKMM dan PDRM mengambil tindakan ke atas pelakon itu kerana menyebarkan berita palsu.