fbpx

Soo Wincci Akhirnya Bergelar Doktor Selepas 6 Tahun

Enam tahun bekerja keras akhirnya Soo Wincci dapat menarik nafas lega apabila bergelar doktor falsafah (PhD) selepas menerima ijazah dalam bidang Pengurusan Perniagaan pada majlis konvokesyen Universiti Terbuka Malaysia (OUM) pada Isnin lalu. Malah baginya segala pengorbanan yang tempuhi selama ini untuk mengejar cita-cita itu akhirnya berbaloi.

BACA: Soo Wincci Akui Hampir Muflis Kerana Kritik PM

“Saya berbangga akhirnya dapat menghabiskan pengajian selama enam tahun biarpun ada satu tahap saya rasa hampir putus asa. Ramai juga menganggap saya gila kerana terlalu kuat bekerja dan membahagikan dalam pelbagai bidang. Saya harap dengan ijazah kedoktoran ini dapat menjadi inspirasi kepada lain yang mahu menyambung pengajian mereka semula”

“Usaha saya dalam bidang akademik tidak akan putus setakat ini sahaja, lepas ini saya akan aktif memberi ceramah-ceramah di sekolah atau program akademik. Selain itu, saya juga merancang untuk menjadi pensyarah separuh masa di universiti ini (OUM), semuanya masih dalam peringkat perbincangan,” katanya kepada m Star Online mengenai perkara itu.

Sementara itu, pada majlis itu juga Soo Wincci turut menerima pengiktirafan sebagai ratu cantik Malaysia pertama menerima PhD oleh Malaysia Book of Records. Soo Wincci juga mempunya ijazah sarjana muda dalam bidang undang-undang dari Universiti Reading, United Kingdom dan Ijazah Sarjana dalam pengurusan perniagaan dari Universiti Sunshine, Coast, Australia. (rkty/w)