fbpx

Sejak COVID-19 ‘menginap’ tanpa sah di negara kita ni, pelitup muka adalah benda wajib yang kita pakai seharian. Memakai pelitup muka bukan sahaja melindungi anda, tetapi juga semua orang di sekitar anda.

Kadang-kadang tu bila tak pakai rasa macam orang bersalah betul. Mana taknya, dengan kes pula yang semakin meningkat, lagi lah terasa takut tu. Senang-senang jer virus boleh hinggap tau!

Berkesan Ke Tidak Pelitup Muka Anda?

Kalau anda dapat tengok sekarang, memang banyak sangat jenis pelitup muka di luar sana. Ada yang digunakan untuk perubatan atau pembedahan, cotton, batik, sutera, dan banyak lagi!

Tapi persolannya, adakah anda betul-betul ambil tahu sejauh mana tahap keberkesanannya? Ke main beli pakai jer? Asalkan pelitup muka, tak gitu? Hampa jangan dok buat perangai lagutu na….

Macam yang kita tahu, berkali-kali kita disarankan untuk memilih pelitup muka perubatan atau pembedahan, kerana pelitup muka jenis ini memberikan perlindungan terbaik.

Pelitup muka perubatan atau pembedahan ini dapat melindungi hidung dan mulut anda daripada terkena titisan, percikan, dan semburan yang mungkin mengandungi kuman.

Pada masa yang sama, ia juga menghalang zarah-zarah besar di udara, serta mengawal zarah masuk dari orang yang dijangkiti yang batuk dan bersin. Amazing kan?

Dan yang paling penting, pelitup muka ini dah pun menjalani ujian kualiti dahulu untuk memastikannya mencapai standard.

Ada 3 Lapisan

Menurut kajian dari The American Society of Testing and Materials (ASTM), organisasi global yang mengembangkan dan menerbitkan standard teknikal untuk pelbagai produk, termasuk pelitup muka, semua pelitup muka yang diuji dan diluluskan yang disyorkan untuk digunakan semasa pandemik ini biasanya terdiri daripada tiga lapisan.

Topeng muka jenis tiga lapisan ini boleh menapis virus pada kadar 95 peratus, bakteria (100 peratus), debu (100 peratus) dan debunga (100 peratus). Tak caya? Jom kita tengok fungsi dalam ketiga-tiga lapisan tu.

1. Lapisan luar

Lapisan kain bukan tenunan. Ini berfungsi sebagai penghalang kalis air yang membuang titisan dan kelembapan yang dikeluarkan oleh orang ketika bercakap, batuk, atau bersin.

2. Lapisan tengah

Bertindak sebagai penapis, lapisan ini biasanya dibuat dari kain bukan tenunan polipropilena (PP). Ia mempunyai sifat elektrostatik yang membantu memerangkap zarah aerosol melalui daya tarikan elektrostatik.

Lapisan tengah yang berkesan harus mempunyai sifat elektrostatik yang membolehkannya melekat pada sekeping kaca atau mengambil kertas yang mudah dipotong.

Penting: Jangan sembur pelitup muka anda dengan alkohol sebabnya ia boleh memusnahkan sifat elektrostatik lapisan tengah tu. Ini juga akan membuatkannya tak berkesan dan memerangkap virus. Gunakan semburan antimikroba dan bukan alkohol tau.

3. Lapisan dalaman

Dibuat dari bahan hidrofilik, lapisan ini menyerap titisan dan kelembapan yang dihasilkan semasa anda bernafas secara normal. Kerana selalu bersentuhan dengan wajah anda, bahannya lebih lembut, untuk mengurangkan geseran.

4 Spesifikasi Pelitup Muka Yang Berkualiti

Berikut adalah empat spesifikasi untuk pelitup muka perubatan atau pembedahan yang berkualiti, seperti yang ditentukan oleh ASTM:

1. Pelitup muka anda mesti mempunyai kadar Bacterial Filtration Efficiency (BFE) atau kecekapan penapisan bakteria yang tinggi sekurang-kurangnya 95%.

BFE mengukur seberapa baik pelitup muka perubatan menyaring bakteria.

Apabila pelitup muka dikenakan ujian ASTM oleh Nelson Labs, makmal ujian mikrobiologi, mereka akan dikategorikan sebagai Jenis I, Jenis II, dan Jenis III. Kedua-dua pelitup muka Jenis II dan Jenis III mempunyai penilaian BFE 98%, memberikan anda perlindungan yang tinggi dari penyebaran bakteria.

2. Apabila pelitup muka anda mempunyai daya tahan cecair yang lebih tinggi, anda akan mendapat perlindungan optimum.

Ketahanan cecair mencerminkan kemampuan pelitup muka pembedahan untuk meminimumkan jumlah cecair yang dapat memindahkan dari lapisan luar ke lapisan dalam.

Salah satu garis pertahanan pertama pelitup muka perubatan adalah lapisan luarnya, jadi penting agar cecair yang tersekat oleh penghalang kalis air ini tidak mengalir ke lapisan dalam yang bersentuhan dengan hidung dan mulut anda.

3. Semakin tinggi peratusan Particulate Filtration Efficiency (PFE), semakin baik kecekapan pelitup muka.

Ujian ini mengukur seberapa baik pelitup muka perubatan menyaring zarah sub-mikron, dengan jangkaan bahawa virus akan disaring dengan cara yang serupa. Oleh itu, semakin tinggi peratusan PFE pelitup muka anda, semakin baik penyaringan zarah berbahaya.

4. Pastikan pelitup muka anda mempunyai Perakuan ISO yang betul.

Semua pelitup muka perubatan mesti diuji mengikut standard antarabangsa (ISO10993-5, 10) untuk kepekaan kulit dan ujian sitotoksik. Ini untuk memastikan bahawa pelitup muka tidak mengandungi bahan yang berbahaya bagi pemakainya.

Sebab itu penting bagi kita untuk memilih pelitup muka kita dengan bijak dan membelinya dari jenama yang dipercayai.

Beli Pelitup Muka Yang Dipercayai!

Kadang-kadang tu kita alpa tak tak ambil mudah pun tentang kepentingan pelitup muka ni. Jangan main bedal jer beli okay. Kang membahayakan anda!

Berikut adalah tiga jenama pelitup muka yang boleh anda dapatkan di Watsons yang mematuhi standard ASMT:

1. Pelitup muka MEDICOS

2. Pelitup muka empro

3. Pelitup muka VirCas

Ketiga-tiga jenama ini menghasilkan pelitup muka yang berkualiti iaitu ASTM Type II dan disahkan dengan kecekapan penapisan BFE dan PFE 98%!

Kalau anda lebih sayangkan alam sekitar dan lebih suka menggunakan pelitup muka kain, pastikan yang boleh digunakan semula dan berkualiti tinggi.

Pelitup muka kain anda harus dibuat dengan bahan yang diluluskan, dan mendapat penilaian BFE yang tinggi melebihi 98%. Pelitup muka kain yang dipercayai akan lulus ujian yang sama dengan pelitup muka perubatan dan pembedahan, jadi pastikan anda melakukan penyelidikan dahulu sebelum membeli.

Jangan lupa untk mencucinya setiap hari okay! Ini untuk memastikan bahawa penilaian BFE itu sentiasa terpelihara dengan baik.

Sama-sama Kita Jaga Kita

Anda ingat tau, kita semua harus memainkan peranan yang sangat penting untuk menjaga antara satu sama lain.

Anda juga boleh sokong pelitup muka tempatan kerana jenama mereka dipercayai kerana semua bahan yang mereka gunakan dari sumber yang diperakui.

Jadi kalau nak membeli pelitup muka berkualiti, jangan risau, anda boleh jer pergi ke kedai Watsons terdekat atau beli online jer dari Watsons!

Kalau anda pertanyaan mengenai pelitup muka anda, jangan malu jangan segan untuk bercakap dengan mana-mana Ahli Farmasi Watsons. Mereka ini senang hati jer nak jawab semua pertanyaan anda! Boleh tonton video di bawah.