Umum mengetahui baru-baru ini hangat diperkatakan mengenai tindakan usahawan kosmetik Nur Sajat yang memuat naik gambar dan video berbikini di akaun Instagram yang menimbulkan rasa kurang senang ramai pihak

Perkara itu turut mendapat perhatian beberapa golongan pendakwah yang menyelar tindakan Sajat itu. Dalam pada itu, pendakwah terkenal, Mohamed Hanafiah menyifatkan tindakan Sajat itu melanggar prinsip kelima Rukun Negara iaitu kesopanan dan kesusilaan.

BACA: “Saya Bukan Melacur, Hanya Hargai Kecantikan Yang Dimiliki”

Lebih dikenali dengan panggilan Ustaz Hanafi, beliau berkata Sajat perlu dikenakan tindakan atas kelakuan tidak sopan yang dipertontonkan kepada umum selain hukumnya haram di sisi agama.

“Sepatutnya kerajaan boleh kenakan tindakan kepada bukan saja Sajat, tapi kepada sesiapa yang tidak sopan dan beretika. Jika bercakap mengenai hukum semua orang tahu hukumnya haram dan berdosa.

“Namun, mungkin pendekatan yang boleh diambil kepada Sajat adalah memanggilnya untuk menjalani sesi kaunseling. Kalau nak kenakan hukuman mungkin orang boleh membayar saman.

“Saya melihat kaunseling adalah pendekatan terbaik bagi membantu dan menyelami masalah yang dihadapinya sekali gus berubah kepada jalan yang diredai,” katanya.

Menurut Hanafiah, kelakuan mencolok mata yang dilakukan Sajat memberi kesan negatif kepada rakyat Malaysia dan tanpa sedar menggalakkan orang lain mengikut jejak langkahnya.

“Kalau kita buat dosa untuk diri kita, jangan kita galakkan orang lain jadi macam kita. Dosa sendiri pun tak mampu nak tanggung, bagaimana nak tanggung dosa-dosa yang ikut jejak langkah dan pengikut yang ikut ‘trend’ kita,” katanya.

Sudah lebih 10 tahun dia terbabit dengan program melibatkan golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), Ustaz Hanafi berkata ramai di antara mereka yang sudah berubah dan kembali kepada fitrah.

“Kami mengumpul golongan ini dan memberikan tarbiyah secara perlahan-lahan dan disulami kasih sayang. Alhamdulillah ramai yang berubah dan kembali kepada fitrah.

“Saya percaya pendekatan hikmah adalah yang terbaik bukan tangkap mereka dan melakukan tindakan tegas kerana pendekatan itu sudah tidak lagi berkesan,” katanya.