Semalam hangat diperkatakan apabila kisah usahawan sensasi Sajat atau nama sebenarnya, Muhamad Sajjad Kamaruz Zaman mendapat liputan media antarabangsa, The New York Times.

Menerusi temubual itu, Sajat mendakwa dikasari dan dicabul oleh pihak berkuasa agama ketika dipanggil untuk memberi keterangan pada Januari lalu.


BACA: Kisah Sajat Dapat Liputan The New York Times

Kata Sajat lagi, tindakan kasar tiga lelaki itu turut disaksikan sendiri oleh ibunya yang bertindak menegur dan mempertikaikan perbuatan berkenaan.

Dakwa Sajat, dia ditendang tiga lelaki dan buah dadanya diraba. Malah, pada hari yang sama, dia digari dan ditahan serta ditempatkan di pusat tahanan lelaki.

Sementara itu, memetik laporan Harian Metro, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Datuk Mohd Shahzihan Ahmad meminta Sajat mengemukakan bukti serta laporan polis jika benar dia dicabul seperti didakwa


“Kalau betul dia buat tuduhan, pasti dia sudah buat laporan polis. JAIS juga sudah buat laporan polis menyatakan perkara sebenar yang berlaku pada pihak polis, kita serahkan kepada polis untuk membuat siasatan.

“Prinsip saya telus, jika betul ada kakitangan JAIS buat salah, pasti polis ambil tindakan kerana dakwaan gangguan seksual itu bukan bidang kuasa saya tetapi polis.

“JAIS tidak akan dan tidak pernah membela mana-mana kakitangan yang membuat sebarang salah laku. Tiada tempat untuk kakitangan yang melakukan perkara melampaui batas,” katanya.

Kata Shahzihan lagi, tindakan Sajat seolah-olah memainkan emosi semua orang untuk terus meletakkan JAIS dalam keadaan bersalah dengan dakwaan itu.