Dalam kenyataan terbaru kepada Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam semalam, Rita Rudaini mengakui yang beliau tidak pernah menuntut penceraian daripada bekas suaminya, Aidil Zafuan & tindakan menceraikannya melalui SMS sebagai tidak bertanggungjawab.

BACA: Rita Rudaini Dakwa Gaji Aidil Zafuan RM50,000 Sebulan


Menurut Rita Rudaini, beliau tidak pernah meminta cerai sebaliknya hanya kemukakan tindakan mahkamah untuk Aidil Zaufna kembali melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang bapa dan suami yang sah pada masa itu.

Kenyataan itu dikemukakan oleh peguam syarie Rita Rudaini, Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain yang bagi membalas pernyataan pembelaan Aidil Zafuan yang diwakili peguam syarie, Rushdan Sujak Rafie, pada 11 September yang lalu.

Dalam kenyataan sama, Rita Rudaini turut mendedahkan yang Aidil Zafuan tidak pernah beritahu atau mengajak beliau keluar dari rumah kelamin mereka dan kegagalan pemain bola sepak itu buktikan pemastautin semasa menyebabkan kes nusyuz & hak jagaan anak ditolak mahkamah.

BACA: Bukan Soal Duit, Rita Rudaini Fail Tuntut RM300,000 Untuk Sedarkan Aidil Zafuan


Mahkamah juga menetapkan kes tuntutan mutaah RM300,000 Rita Rudaini daripada Aidil Zafuan didengar di hadapan Hakim Syarie Mawardi Che Man pada 13 November depan. (rtky/m)