Akur dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama 14 hari di enam negeri mulai 12 tengah malam ini, bagaimanapun Presiden SENIMAN, Zed Zaidi, berkata penggiat seni yang terkesan dengan penularan COVID-19, makin terbeban dengan situasi semasa.

Susulan itu, SENIMAN menyarankan kerajaan melaksanakan semula moratorium dan diskaun penggunaan tenaga elektrik kepada penggiat seni yang terjejas sejak gelombang pertama pandemik COVID-19.


BACA: Seniman Percaya Ada Selebriti Terbabit Sindiket Pelacuran Kelas Atasan

“Walaupun akur dengan pelaksanaan PKP bagi mengekang penularan COVID-19, namun, berita itu sebenarnya menambahkan lagi bebanan penggiat seni yang hidup susah berikutan pandemik ini sejak gelombang pertama lagi.

“Ada penggiat seni yang baru hendak bernafas dengan berniaga kecil-kecilan, diuji dengan pelaksanaan PKP kali kedua ini. Saya harap kerajaan dapat menimbang mengembalikan semula moratorium dan diskaun untuk penggunaan elektrik seperti yang pernah diberi,” katanya kepada BH Online.

Kata Zed lagi, persatuan tidak mahu berlaku kes umah milik penggiat seni dilelong atau kenderaan ditarik berikutan sukar untuk membayar balik pinjaman.


“Namun, jika kerajaan berhasrat melaksanakan moratorium, diharap dapat memberi penjelasan terperinci. Pernah berlaku keadaan di mana bank menjadikan pemberian moratorium sebagai alasan untuk menyekat pinjaman yang hendak dibuat pada masa akan datang.

“Bank menganggap kami masih berhutang dan maklumat ini dimasukkan dalam senarai agensi pelaporan kredit (APK), CTOS Data System Sdn Bhd (CTOS) atau Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS).

“Maklumat ini harus dijelaskan kerana secara tidak langsung, ia menyukarkan penggiat seni jika situasi itu menimpa mereka,” dakwanya.