fbpx

Pasangan Perlu Tunjuk Sijil Nikah Sebelum Tengok Wayang Di Perak

Majlis Daerah Perak Tengah memaklumkan pasangan yang ingin menggunakan kerusi berkembar atau couple seat bagi menonton wayang di pawagam Lotus Five Star Cinemas (LFS) di Seri Iskandar, Perak perlu menunjukkan sijil nikah sebagai bukti mereka adalah pasangan suami isteri yang sah.

BACA: JAKIM Arah Asingkan Lelaki & Wanita Ketika Konsert

Menurut Ahli Majlis Daerah Seri Iskandar, Khairul Shahril Mohamed, syarat tersebut ditetapkan pihak Majlis Daerah sekitar pertengahan tahun 2014 selepas permohonan dibuat pihak pengurusan pawagam berkenaan, empat tahun lalu.

Tambahnya yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Parit, pihak pengurusan pawagam itu akan dikenakan tindakan tegas sekiranya gagal mematuhi syarat yang dipersetujui bersama Majlis Daerah.

“Denda akan dikenakan kepada pihak pawagam dan kemungkinan lesen perniagaan juga akan digantung sekiranya pasangan bukan muhrim ditangkap menggunakan couple seat. Pasangan yang didapati bersalah melanggar peraturan pula akan diberikan khidmat kaunseling,” katanya dipetik daripada Malaysian Digest.

Jelasnya lagi, serbuan secara mengejut juga akan dilakukan oleh pihak JAIP di pawagam itu namun sehingga kini tiada sebarang laporan dan tangkapan dibuat membabitkan pasangan bukan muhrim yang melanggar peraturan. (rtky/s)