fbpx

Sejak kebelakangan ini ada saja kontroversi mengenai konflik rumah tangga melibatkan selebriti yang menjadi bualan di media sosial,

Ditanya mengenai komen keterlaluan oleh netizen mengenai perkara itu, pelakon Ashraf Muslim berkata adalah lebih baik mendoakan mereka daripada mengecam serta memberikan teguran dengan berhemah.

BACA: Ashraf Muslim Dedah Masih Ramai Lelaki Minta Tips Poligami

“Jangan kita mengecam. Sebaliknya doa, cakap dan balas dengan benda yang baik-baik. Saya berkata begitu sebab kita tidak tahu, kadang-kadang apa yang dikatakan itu boleh jadi satu doa juga.

“Bimbang akan terpalit kepada kita balik. Kadang-kadang kita lupa benda yang begitu. Jadi, kita kena sentiasa fikir positif sebab saya sendiri pernah alami situasi ini.

“Senang cerita, doa yang terbaik. Kalau nak menegur, tegur dengan cara berhemah jangan sampai menyakitkan hati. Supaya mereka yang terlibat berfikir ada lagi orang yang sayangkan mereka, boleh buat keputusan yang baik,” katanya.

Ditanya mengenai pengalamannya sendiri ketika di awal proses poligami, Ashraf mengakui ia bukan sesuatu yang mudah kerana perlu sabar.

“Susah… Kena tenang, sabar. Buat keputusan betul-betul. Kalau tidak tenang, tak sabar akan buat keputusan yang tak betul,” katanya.

Dalam pada itu, Ashraf berpendapat isu membabitkan keluarga adalah hal privasi dan sebaiknya tidak terlalu dikongsikan di media sosial.

“Bagi saya benda-benda macam ni… fasal keluarga, simpan untuk kita sahajalah. Kalau kita asyik nak beritahu pada orang, kadang-kadang kita buka aib kita. Kita terlupa tu.

“Jadi senang ceritalah… kebahagian diri kita, kesusahan di dalam keluarga kita, apa sahaja hubungan dalam kaum keluarga kita, tak payah beritahu orang lain. Biarlah kita simpan, selesaikan masalah kita. Sebab takut nanti ada masalah lain pula yang timbul, yang kita tak tahu,” katanya.

Untuk rekod, hasil perkongsian hidup Ashraf dengan Noor Dayana, mereka dikurniakan seorang anak lelaki, Anas Ashraf, 7.

Manakala, bersama Wan Sakinah, mereka dikurniakan tiga cahaya mata iaitu Sarah Ashraf, 8, Adam Ashraf, 7, dan Safiyyah Ashraf, 3.