Baru-baru ini ramai mempersoalkan apabila pelakon Rita Rudaini memuat naik gambarnya menunaikan solat Subuh jemaah di masjid.

Bagaimanapun, menerusi entri itu Rita meluahkan rasa sedikit janggal kerana setiap jemaah perlu menjaga jarak satu meter antara satu sama lain.


BACA: Rita Rudaini Syukur Dapat Solat Jemaah Subuh Di Masjid

Nampaknya, menerusi satu perkongsian di Insta Story, Rita tampil memberi reaksi mengenai perkara itu. Rita berkata Tuhan tidak letakkan syarat pelik untuk masuk ke rumah-Nya kecuali hanya perlu menutup aurat.

“Oooo tak boleh ek kalau tak vaksin nak masuk umah TUHAN? Tapi TUHAN saya cakap kalau nak masuk rumah DIA , cuma tutup aurat je. Takde pulak DIA letak syarat pelik,” tulisnya.


Dalam pada itu, Rita berharap perkara itu tidak lagi menjadi isu serta mengatakan Islam itu adalah agama mudah dan penuh kasih sayang.

“Tuhan bagi awak syarat kena vaksin dulu ke? TUHAN saya takde letak syarat pelik-pelik sebab Tuhan saya MAHA PENYAYANG.. Islam itu mudah dan penuh kasih sayang,” tulisnya.

Terdahulu, Rita mendakwa dirinya insan terpilih kerana Tuhan membuka matanya untuk menolak pengambilan vaksin. Sebelum ini, Rita berkata dia bukan seorang anti vaskin namun lebih selesa digelar prosafe.