Dalam alam perkahwinan ni bukan sahaja berkahwin dengan anaknya malah kita juga berkahwin sekali dengan keluarganya.

Nak jadi menantu yang sentiasa terlihat baik di mata mertua sangat lah susah. Bersyukur kalau korang diberi mertua yang tak pernah kisah dengan korang. Buat yang dapat sebaliknya tak salah korang perbaiki diri korang untuk sentisa terlihat indah di mata mertua.


Mungkin apa yang kami nak kongsikan ini akan buat mertua korang senyum lebar. Syarat ya wajib ada semua tips yang kami share ni.  Baru lah raya kali ni boleh cium lama sikit tangan mertua. Lepas tu korang cakap jer nak makan menu apa mesti mertua korang sediakan.  Hihi

1. Sentiasa Ambil Hati Mertua Dengan Bertanya Khabar

Tak salah kalau seminggu sekali tu korang terlefob mertua korang tanya khabar, okey ke tak rumah di kampung tu.


Dengan cara ni dapatlah sejukkan sikit hati mertua korang tu. Orang tua-tua ni kalau korang pandai ambil hati mereka, mesti nama korang jer lah yang disebut-sebut. Tak percaya cuba buat!

2. Jadikan Mertua Sebagai Mak Sendiri

Bergelar menantu memang akan ada perasaan awkward bila berdepan dengan mertua. Lagi-lagi mertua yang suka menyoal. Boleh rasa mencabar nak jawab setiap soalannya.

Tapi kan tak salah kalau korang dapat mertua yang suka bercakap ni, dengan cara ni korang akan dapat biasakan diri korang untuk menyembang auto rasa awkward tu akan hilang.

Bukan tu sahaja, dengan cara ni juga korang boleh jadikan mertua korang sebagai BFF mahupun mak sendiri. Baru syok kali tu balik kampung pasangan. Sebab dah ada geng yang menunggu!

3. Jadi Seperti Zyra, Tabah & Bersama Keluarga Mertua Meskipun..

Bergelar menantu bukanlah satu tanggungjawab yang kecil. Banyak hati yang perlu dijaga meskipun hati sendiri terguris. Sebagai wanita yang mempunyai sifat yang lemah lembut tak mustahil kita akan cepat terguris jika sesuatu perkataan yang kasar dikeluarkan dari keluarga mertua.

Ala macam Fatin dan Zyra dalam iklan pendek Zurich ni. Sedap mulut jer si Fatin adik ipar Zyra ni lemparkan perkataan tu. Dah lah time makan. Terguris hati Zyra.

Tapi tabik pada mentua Zyra, meskipun sudah kehilangan anak sendiri namun masih menganggap Zyra sebahagian daripada keluarga mereka. Sifat #LindungiSegalaYangBermakna ni lah yang perlu ada dalam diri kita tak kisah lah mertua ke menantu ke. 

Mungkin ini juga didikan dari arwah suami Zyra. Ya lah kalau nak dikatakan arwah suami Zyra ni boleh disifatkan sebagai seorang yang #LindungiSegalaYangBermakna sampai ambil insurans perlindungan buat keluarganya. 

Ya lah insurans ni penting untuk kita lindungan orang yang kita sayang. Kita tak tahu apa yang akan jadi dengan diri kita di masa hadapan kan. Jadi tak salah kalau kita buat persediaan awal.

Kalau korang nak tahu terdapat pelbagai produk insuran yang disediakan oleh Zurich untuk tujuan melindungi korang dan yang tersayang.

Bila tengok je iklan pendek Zurich ni mengalir juga lah air mata ni. Tersentuh hati!

Dah lah kami dah tak nak cakap banyak, korang nak tahu lebih lanjut layari laman rasmi Zurich.