fbpx

Mat Kilau Dikritik Di Netflix, Syamsul Yusof Tenang-Tenang Saja

Umum mengetahui mulai 16 September lalu, filem Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan mula ditayangkan di Neflix. Namun, banyak reaksi negatif didengar daripada penonton yang mengkritik filem tersebut.

Memetik Harian Metro, pengarah filem tersebut iaitu Syamsul Yusof berkata apa yang penting kebanyakan penonton sukakan filem tersebut serta menerima mesej di Instagram dari penonton seluruh negara.

BACA: Syamsul Yusof Terima Tawaran Arahkan Filem Epik Termahal

“Ada suka, puji melambung, hina pun ada. Jadi, tenang-tenanglah. Apa pun alhamdulilah. Saya dah lama buat filem dah ‘masak’. Filem ni biasalah. Apa yang penting majoriti penonton suka, saya bersyukur. Lepas tu sebagai pengkarya filem jangan mudah puas hati. Terus perbaiki dan baiki perlahan-lahan.

“Apabila ditayangkan di Netflix, alhamdulillah, respons pun sangat baik, luar biasa juga. Saya setiap hari menerima DM, mesej daripada peminat di serata dunia. Ada dari Jerman, Madinah (Aarab Saudi), Australia, Amerika Syarikat, cakap tahniah dan pasukan Mat Kilau,” katanya.

Terdahulu, rata-rata penonton yang baru kali pertama menonton filem itu seakan-akan tidak berpuas hati dengan kualiti filem berkenaan.

Selain itu ada yang mengatakan kualiti sinematografi babak aksi yang dikatakan kucar-kacir serta skrip yang digunakan di dalam filem itu kurang menarik dan kedengaran seperti ‘ceramah’.