fbpx

Laugh Factory Saman Harith Iskander RM40 Juta

Pasti ramai tahu Harith Iskander dinobatkan sebagai juara bagi pertandingan Funniest Person In The World 2016 dan membawa wang tunai sebanyak RM400,000. Namun, bulan lalu Harith telah menfailkan saman terhadap penganjur Laugh Factor atas dakwaan gagal melunaskan baki wang kemenangannya berjumlah AS$70,000 (RM280,000).

Susulan itu, pihak penganjur juga telah menfailkan saman balas berjumlah AS$10 juta (RM40 juta) terhadap Harith Iskander.

BACA: Program Komedi Harith Iskander Disiarkan Di Netflix

Laugh Factory dalam saman tersebut menuntut ganti rugi berhubung pelanggaran cap dagangan, penyelewengan rahsia perdagangan, pelanggaran kontrak, persaingan tidak adil dan gangguan disengajakan dengan kelebihan ekonomi calon.

Menurut penganjur, mereka memberitahu Harith dalam surat bertulis bahawa pemenang pertandingan mesti membuat 10 perjalanan berjadual ke Amerika Syarikat untuk membuat persembahan dan wang kemenangan AS$100,000 akan dibayar sebanyak 10 kali dan mendakwa Harith gagal berbuat demikian selain menipu untuk menang.

Dalam pada itu, pemilik Laugh Factory mendakwa Harith menawarkan untuk membuka kelab Laugh Factory di Kuala Lumpur, Singapura dan Jakarta, selain mendakwa bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak adalah rakan kongsi senyap dalam perniagaan.

Sementara itu, Harith dalam kenyataannya di Facebook menafikan segala tuduhan tersebut dan akan menyerahkan perkara itu kepada peguamnya untuk tindakan lanjut.

Menerusi kenyataan itu, Harith memberitahu dia hanya seorang pelawak yang ingin membuat negara bangga di atas kemenangannya itu di pertandingan peringkat antarabangsa. Ujarnya lagi, dia hanya menuntut hak yang dijanjikan sebagai pemenang.