Semalam, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin keluarkan kenyataan bahawa majlis sosial mungkin menjadi sektor terakhir dibuka.

Perkara itu mendapat perhatian, penyanyi dah usahawan Mila Jirin tampil menyuarakan pendapatnya mengenai perkara itu apatah lagi sudah dua tahun perniagaan industri perkahwinannya tidak dapat beroperasi.


BACA:  Video Menangis PM Letak Jawatan, Mila Jirin Nafi Dibayar

“Saya tidak kisah sekiranya ada pihak nak kecam atau kritik saya disebabkan perkongsian saya. Saya hanya menyuarakan bagi pihak industri perkahwinan.

“Bukan saya cakap hanya kapasiti saya seorang tetapi ramai kawan-kawan dan semua yang terlibat dalam industri perkahwinan terkesan.


“Kami tertekan sebab perniagaan tak dapat beroperasi hampir dua tahun. Apa beza makan beramai-ramai di restoran dengan makan di majlis perkahwian?” katanya.

Dalam pada itu, Mila akui terkilan apabila tiada pihak yang memanggil pihak daripada industri sosial untuk berbincang mengenai isu berkenaan.

“Saya terkilan seba semua industri sosial tidak dipanggil kementerian untuk berbincang. Kami bukanlah mahu minta bantuan dari segi kewangan.

“Tapi beri kami peluang untuk berbincang idea macam mana SOP untuk majlis sosial. Rasanya seluruh rakyat dah faham kini hidup dalam norma baharu.

“Sekurangnya beri kelonggaran seperti jemputan dalam 50 orang dalam masa beberapa jam. Kami akan ikut SOP yang ditetapkan,” katanya.