fbpx

“Jumpa Doktor Kalau Ada Masalah Mental, Bukan Google”

Sebelum ini, pelakon Sharifah Sakinah berkongsikan masalah kesihatannya iaitu penyakit Attention-Deficit Hyperactivity Disorder atau ADHD agak teruk dan perlu menjalani rawatan khusus.

Menerusi satu perkongsian terbaru, Sakinah berkata dia telah mendapatkan pengesahan lebih daripada seorang doktor tentang masalah kesihatan mental yang dialaminya.

BACA: Mulakan Hidup Baru Di Sweden, Sharifah Sakinah Akui Lebih Tenang

Dalam entri tersebut, Sakinah turut menasihatkan orang ramai yang mempunyai simptom menghidap masalah sepertinya supaya mendapatkan pengesahan daripada doktor dan bukan melalui carian di Google.

“Terlebih dahulu, mereka yang merasakan ada simptom-simptom ADHD atau bipolar, sila dapatkan pengesahan daripada doktor, bukan seorang tetapi ramai (lebih daripada satu doktor). Bukan melalui diagnosis daripada Google,” ujarnya.

Sakinah berkata ia tidak semudah seperti disangka kerana mengambil masa sehingga tiga minggu untuk melalui beberapa proses bersama doktor untuk mengesahkan penyakit mental yang dialaminya.

“Saya mengambil masa selama tiga minggu untuk diinterviu dengan doktor termasuk menghubungi keluarga serta menjalani beberapa ujian untuk didignosis.

“Proses itu tidak semudah seperti menjawab soalan secara dalam talian untuk mengenalpasti sebarang simptom,” ujarnya.

Dalam pada itu, Sakinah berkata ramai mereka diluar sana beranggapan masalah ADHD menyebabkan seseorang itu menjadi hiper semata-mata, namun lebih kepada emosi.

“Tapi sebenarnya ADHD adalah lebih kompleks seperti selalu berfikir yang bukan-bukan (overthinking), tergesa-gesa (impulsive) dan masalah mengatur emosi,” katanya.

Terdahulu, Sakinah mendedahkan mengenai masalah kesihatan mental yang dialaminya dan mengakui akan berpindah ke luar negara.