Berkongsikan pandangannya mengenai realiti media sosial, menerusi satu perkongsian di Instagram pelakon Janna Nick menyifatkan platform media sosial memberi impak negatif terhadap kehidupan seseorang.

Menurut Janna, seseorang itu akan mula membuat perbandingan disebabkan terlalu memerhatikan perkongsian orang lain sehingga mula hilang rasa bersyukur dengan nikmat yang dimiliki.


BACA: Janna Nick Rimas Peniaga Online Desak Buat IG Review

“Media sosial ni yang toksik sebenarnya. Kau scroll-scroll IG, tengok kehidupan orang lepas tu insecure sendiri. Mula la bandingkan kehidupan kau dengan orang tu.

“Mula la bandingkan kejayaan orang tu dengan setakat apa yang kau mampu capai. Paling teruk! Mula la hilang rasa bersyukur kau tu,” tulisnya.

Kata Janna lagi, tiada siapa yang mahu memuat naik perkara yang sedih atau berkongsi cerita duka kepada umum. Malah, Janna turut mempersoalkan adakah mereka yang sering menunjuk di media sosial bahagia dengan kehidupan mereka.


“Kau ingat semua yang orang tunjuk, semua yang orang tayang tu betul-betul bahagia? Betul-betul kaya? Betul-betul berjaya? Ini semua permainan dunia.

“Bukan nak kata semua tu dusta semata. Tapi siapa yang nak upload cerita duka? Siapa yang nak kongsi kisah luka? Jangan fikir negatif Jangan rasa diri kau tu kecik, bersyukur je dengan apa yang kau dah ada!,” tulisnya