Penyanyi Akim Ahmad berkata dia tidak menyangka selepas lima tahun hasratnya untuk menimang cahaya mata lagi akhirnya tercapai.

Memetik Utusan Online, Akim berkata dia sudah lama berhasrat untuk meletakkan nama nabi jika Allah memberi rezeki zuriat lelaki buatnya dan isteri, Stacy Anam.


BACA: Stacy, Akim Pilih Nama Anak Kedua Isa

“Saya memang teringin nak letak nama nabi pada anak lelaki. Ada beberapa nama yang telah disenarai pendek, tetapi akhirnya saya dan Stacy pilih Isa sebab dekat dengan nama anak kedua kami, Eishal.

“Sebutannya hampir sama. Malah, Isa kalau digabungkan dengan Bella (nama anak sulung) akan menjadi Isabella.

“Nama itu dirasakan sesuai untuk anakanda kami ini dengan harapan, mudah-mudahan hubungan mereka adik-beradik akan sentiasa akrab dan saling sayang-menyayang,” katanya.


Menurut Akim lagi, dia teringin untuk azankan anak lelaki dan meluahkan rasa syukur di atas kehadiran anak keduanya, Isa.

“Saya anggap ini rezeki buat kami sekeluarga. Bila dapat anak lelaki ini, bolehlah nanti ajak main bola sama-sama. Saya sebelum ini pernah cakap pada Stacy, teringin nak azankan anak.

“Bila anak perempuan lahir, kita akan iqamahkan, tetapi jika lelaki, kena azankan. Itu yang sering saya mahukan,” katanya.

Dalam pada itu, Akim menyifatkan kehadiran Isa berbeza kerana membuatkan dia lebih bangga kerana akhirnya mempunyai anak lelaki.

“Alhamdulillah, Allah kurniakan kami dengan kehadiran Isa setelah menunggu lama. Sedikit pun saya tak menangis sewaktu Isa berada dalam dakapan buat pertama kalinya.

“Perasaan yang berbeza semasa Eishal dilahirkan. Isa buat saya lebih bangga kerana akhirnya ada anak lelaki,” katanya.