Selama ni punya lah mencari-cari port mana yang cun untuk buat pelaburan, maklum lah zaman sekarang banyak kes tipu. Lagi-lagi bab labur melabur ni. Bukan sikit-sikit kena tipu, kiranya sekali kena tu menangis air mata darah lah jawabnya.

Tup-tup kami terdengar pula cerita tentang Wahed ni. Ramai sangat bercakap pasal Wahed ni. Ada yang kata Wahed ni bagus, banyak manfaat, berbaloi lah kiranya. Jadi kami ni ambil langkah untuk selidik pasal Wahed. Dan Yes! Ini yang kami mahukan.


Kalau korang nak tahu Wahed ni adalah robo-advisor Islamic yang pertama (Digital Investment Management Company) dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC).

Platform ni merupakan robo-advisor yang ke-2 dikawal selia oleh SC selepas Stashaway & My Theo.

Wahed ni memang sangat-sangat senang untuk siapa yang baru nak buat pelaburan dan yang paling penting permulaan untuk melabur hanya RM100 jer.


Jadi dalam pelaburan ni bukan orang kaya jer yang boleh melabur. Kita pun boleh tau. Modal RM100 jer, mustahil sangat kalau tak ada RM100 tu. Nak keluar mana-mana pun atleast kena ada RM100 dalam wallet dengan zaman sekarang ni.

Buat pelaburan ni bukan untuk nak jadi kaya jer. Ni juga salah satu jalan untuk kita buat financial goals. Nak beli kereta ke rumah ke nanti dah senang tak payah fikir mana nak cekau duit.

Kami pun tak terlepas untuk melabur dengan Wahed ni. Memang selamat kalau korang join kami ikut melabur di Wahed.

Apa! Boleh Handle Pelaburan Sendiri?

Kalau dulu kita ada ASB, Unit Trust dan macam-macam lah. Tapi semua ni agak leceh sikit. Mana tak nya, dah lah kena tunggu bab proses dia tu sikit punya lama, lepas tu semua benda kena melalui agent. Penat nak menunggu.

Tapi dengan Wahed ni yang buat kami tertarik sebab semuanya kita handle sendiri melalui aplikasi Wahed jer. Mudah kan?

Zaman dah maju ni semua benda boleh sendiri, tak perlu orang ketiga lagi dah untuk handle. Kalau rasa hari ni nak melabur, buka jer aplikasi Wahed dah boleh buat pelaburan.

Lagi buat kami yakin dengan Wahed Invest ni adalah lebih dari 100,000 pelabur di Malaysia menggunakan platform ni. Bila dah ramai guna ni, mestilah bagus kan? Jadi kami tak buat tindakan yang salah lah melabur di Wahed.

Paling menarik dengan Wahed ni dapat melabur dalam banyak syarikat termasuklah saham syarikat terkenal di dunia macam Tesla, Microsoft, Apple, dan Pfizer (baca lebih lanjut pelaburan melalui ETF HLAL). Tapi jangan tak tahu saham Malaysia dan emas pun ada tau!

Yang Pasti Tak Ada Riba, Patuh Syariah Lah Katakan

Jadi ni lah langkah terbaik untuk yang nak start melabur. Lagi-lagi Wahed ni satu platform pelaburan yang patuh syariah dan halal.

Walaupun asal dari US, Wahed memang betul betul halal dan patuh syariah. Pelaburan Wahed ni bebas dari riba, dan setiap tahun pun akan dapat laporan untuk korang tahu kiraan zakat pelaburan korang.

Jadi tak susah pun nak start melabur. Tak ada pengalaman dan pengajaran tak semestinya tak boleh melabur. Google kan ada! Aplikasi pun mudah. Hujung jari semuanya. Nak dengan tak nak jer.

Masa Depan Lebih Terjamin

Dengan pelaburan ni kita boleh jadikan simpanan masa depan. Ya lah duit pulangan nak dapat balik tu kan makan masa. Ala macam KWSP tu.

Tapi tak salah pun kalau korang buat pelaburan yang penting disiplin untuk melabur sebab sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Baru lah nanti nampak hasil.

Jadi untuk korang yang berani nak start atau dah start melabur jangan lupa tanam dalam diri ini duit simpanan masa depan.

Cepat-cepat download aplikasi Wahed untuk buat pelaburan. Memang tak nampak sekarang, tapi ke depan hari orang yang melaburlah orang yang paling senang.

Kalau korang nak tahu dengan lebih lajut pasal Wahed ni jangan lupa terjah laman rasmi Wahed untuk lebih banyak info.

*Posting ini dibuat dengan kerjasama Wahed Invest. Pandangan yang dinyatakan dalam siaran ini adalah sepenuhnya milik penuils dan tidak semestinya mencerminkan dasar, kedudukan atau pendapat rasmi pihak Wahed Invest.

Wahed Technologies Sdn Bhd (1247942-K) (“Wahed”) adalah pemegang lesen Pengurusan Pelaburan Digital (PPD) dan Islamic yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (“SC”). Wahed diberi kebenaran untuk menjalankan perniagaan pengurusan dana yang menggabungkan teknologi inovatif ke dalam perkhidmatan pengurusan portfolio automatik yang ditawarkan kepada pelanggan di bawah lesen yang dikeluarkan menurut Jadual 2 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang pelaburan. Prestasi masa lalu tidak menjamin prestasi masa hadapan. Pulangan masa lalu, jangkaan pulangan, dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi, dan mungkin tidak mencerminkan prestasi masa depan yang sebenarnya. Wahed tidak bertanggungjawab terhadap liabiliti untuk hasil perdagangan dan pelaburan anda.

Para pelabur dinasihati untuk membaca dan memahami isi kandung iklan ini atau perjanjian yang berkenaan, termasuk Perjanjian Pelaburan yang boleh didapati di wahedinvest.com, membandingkan dan mempertimbangkan bayaran, caj dan kos yang dikenakan sebelum membuat pelaburan. Anda bertanggungjawab untuk menjalankan penyelidikan dan keputusan pelaburan anda sendiri.

Anda hendaklah mendapatkan nasihat sekuriti profesional yang layak, menyiasat dan memahami sepenuhnya sebarang dan semua risiko sebelum melabur. Tidak ada sebarang cara untuk menjamin kesolvenan, keadaan kewangan, atau keboleh pelaburan mana-mana sekuriti yang disebutkan di dalam iklan ini.

Kuasa dan kebenaran yang diberikan daripada SC) tidak menunjukkan atau memberi pandangan bahawa SC mengesyorkan atau menyokong produk atau perkhidmatan yang ditawarkan. Iklan ini belum disemak oleh SC