fbpx

Faizal Tahir Bimbang Dengan Keputusan PKPB Kerajaan

Umum mengetahui, semalam kerajaan mengumumkan akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula 4 Mei ini dengan lebih banyak kelonggaran dibuat. Malah, hampir semua sektor ekonomi dan aktiviti perniagaan dibenarkan beroperasi.

Bagaimapaun, keputusan kerajaan itu menimbulkan kegusaran ramai pihak. Perkara itu turut mendapat perhatian Faizal Tahir yang meluahkan kebimbangan dengan pengumuman itu.

BACA: Faizal Tahir Cari 100 Keluarga Untuk Sumbang Barangan Dapur

Menerusi Twitter, Faizal turut menyatakan kurang pasti sama ada keputusan PKPB adalah tepat untuk dilaksanakan kerana masih belum ada penawar atau vaksin bagi wabak COVID-19.

Faizal juga mencadangkan pengumuman PKPB mungkin boleh dibuat jika negara mencatatkan sekurang-kurangnya sifar kematian dalam seminggu atau kes menurun kepada 60 peratus.

“Apa yang sedang diperangi ketika ini adalah musuh yang tidak dapat dilihat atau dirasa kehadirannya. Sesuatu ancaman disifatkan sebagai halimunan yang boleh membawa maut,” katanya.

Dalam pada itu Faizal mengakui dia bukan pakar dalam bidang tersebut namun pada pandangannya keputusan itu perlu dipertimbangkan dari segi logik akal.