Baru-baru ini perkongsian pelakon dan penyanyi Elizabeth Tan menjadi perhatian ramai apabila berjaya menawan puncak Gunung Kinabalu.

Bagaimanapun, Elizabeth atau lebih mesra disapa Lizzy berkata sebelum mendaki gunung tersebut dia menangis berjam-jam kerana takut serta mengakui ianya perkara paling mencabar pernah dilakukannya.


BACA: Ada Lesen Sejak Umur 18 Tahun, Elizabeth Tan Tak Pernah Memandu

Ujar Lizzy lagi, dia fobia dengan gelap, ketinggian namun dia nekad untuk melawan rasa ketakutan itu untuk menawan gunung tertinggi di Pulau Kalimantan, Sabah itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth Tan (@elizabethtan)

“Mendaki Gunung Kinabalu adalah antara perkara paling mencabar yang pernah dilakukan. Namun ianya berbaloi. Saya takut dengan banyak perkara, gelap, ketinggian, bersendirian, dan banyak lagi. Sebelum saya mendaki, saya telah menangis beberapa jam memikirkan perkara itu.


“Tetapi saya memutuskan untuk berdepan dengan tekanan itu dan membuktikan kepada diri bahawa saya lebih kuat daripada yang difikirkan,” katanya.

Dalam pada itu, Lizzy berkata dia mengakui banyak kali berputus asa malah berfikir dia mungkin akan mati ketika mendaki namun dia melawan serta kuatkan hati.

“Banyak kali saya rasa putus asa dan fikir mungkin akan mati di atas namun saya paksa diri sendiri untuk atasinya. Saya rasa kadang-kala saya perlu percaya pada diri sendiri dan walaupun rasa tak mampu, saya pasti boleh.