Umum mengetahui, usahawan kosmetik Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Bin Kamaruz Zaman kini meneruskan kehidupan barunya di Australia.

Menerusi satu temubual bersama media antarabangsa popular BBC News, Sajat mengakui terpaksa melarikan diri dari Malaysia selepas mendakwa dikasari pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).


BACA: Sajat Bengang Bila Netizen Doakannya Kembali Ke Pangkal Jalan

“Saya perlu larikan diri sebab saya dilayan dengan kasar, dipukul serta digari di hadapan ibu bapa dan ahli keluarga.

“Saya rasa malu dan sedih. Saya berikan kerjasama, tetapi mereka tetap menganiaya saya. Mungkin sebab mereka lihat saya sebagai wanita transgender, jadi mereka tidak kisah saya dipukul.

“Sebagai wanita transgender, kami juga mempunyai perasaan dan layak menikmati kehidupan seperti individu normal lain. Saya percaya sebagai seorang muslim, saya mempunyai hak untuk menyatakan agama saya dengan cara sendiri,” katanya.


Dalam temubual itu, Sajat juga menegaskan dia tidak akan lagi pulang ke Malaysia kerana didakwa ditindas oleh orang ramai serta tidak boleh menjadi diri sendiri dinegara sendiri.

“Saya rasa saya tidak akan kembali ke Malaysia kerana tiada kedamaian saya berada di sana. Apabila saya berada di sini (Australia), saya lebih bebas untuk menjadi diri saya sebagai transwoman,” katanya.