Baru-baru ini hangat diperkatakan mengenai sindiket Macau Scam di Malaysia yang menggunakan populariti artis untuk menjalankan kegiatan ‘mencuci’ duit haram melalui pelbagai usaha sama dan perniagaan sah.

Timbul dakwaan kononnya memperolehi dana perniagaan dari individu berstatus ‘Datuk’ yang sedang disiasat oleh SPRM, Chacha Maembong menafikan sekeras-kerasnya. Ujarnya, susulan dakwaan tersebut dia dikecam sehingga menjejaskan reputasinya.

BACA: Chacha Maembong Bercinta Dengan Datuk Z?

View this post on Instagram

Read wisely..

A post shared by Chacha Maembong (@chacha_maembong) on

“Saya diberitahu ada beberapa individu di media sosial telah mengeluarkan kenyataan finah dan tidak benar terhadap saya.

Dikatakan saya memulakan perniagaannya daripada individu bergelar Datuk dan saya terlibat dalam aktiviti macam scam dan juga perjudian online. Saya menafikan sekeras-kerasnya fitnah dan kenyataan palsu itu.

“Sebelum pembocoran macau scam, saya tidak mengenali Datuk itu dan tidak pernah berhubung dengan dia,” tulisnya di Instagram.

Tular gambarnya bersama beberapa individu yang sedang disiasat SPRM atas tuduhan pengubahan wang haram dipercayai di sebuah kelab malam, Chacha berkata gambar itu diambil sekitar tiga tahun lalu dan hubungan mereka sekadar kenalan sahaja.

Jelas Chacha produk keluaran dan perniagaannya itu tiada kaitan dengan kes tersebut dan ia merupakan merupakan kerjasama dengan sebuah syarikat ternama di Malaaysia serta Asia.

“Saya juga ingin mengesahkan bahawa gambar yang tular di media sosial itu diambil sekitar Januari 2017 dan ketika pertama kali saya bertemu dengan ‘Datin’ itu sebagai kenalan dan bukan sebagai rakan karib.

“Saya juga ingin menegaskan bahawa sumber dana perniagaan saya merupakan hasil titik peluh saya. Ia tiada kaitan dengan penglibatan dana atau modal dari sumber lain,” katanya.

Dalam pada itu, Chacha berharap pihak berkenaan berhenti menyebarkan fitnah dan kenyataan tidak benar mengenai perniagaannya serta membuat permohonan maaf secara bertulis kepadanya.