Daripada kisah cinta tidak kesampaian, kes putus tunang, berperang mulut dengan rakan sama industri hinggalah cerita mendedahkan aurat di pulau percutian, kini Uqasha Senrose tidak mahu lagi menipu diri sendiri. Ini kerana beliau menganggap bahawa jika beliau terus bertudung tetapi hatinya tidak ikhlas, dirinya dirasakan seperti munafik dan membelakangkan Tuhan.

BACA: “Jangan Perasan Bagus, Balik Cermin Diri Dulu”


“Pastinya orang akan terus memberi kecaman, cakap macam-macam dan menjatuhkan hukuman, tetapi saya redha. Tetapi jika ada yang anggap keputusan ini sebagai ruang untuk membuka banyak lagi kontroversi, saya tidak mencari semua itu. Jika boleh saya mahu menamatkan kontroversi termasuk gosip mengatakan saya tak pakai tudung di beberapa tempat”

“Siapa tahu pada masa mendatang atau selepas bekahwin, saya akan menutup aurat dengan sepenuh hati. Benar ianya bukanlah perkara yang elok yang boleh dijadikan contoh. Tetapi saya bukannya hendak jadi manusia yang tiba-tiba membuat perkara tak elok. Tetapi hanya kerana saya bergelar artis, kecaman itu cukup hebat. Ceritanya hanya saya buka tudung”

“Sebulan dua mengenakan tudung, saya akui semangat untuk berubah dan memakainya dengan cukup tebal. Namun selama saya pakai tudung, lama kelamaan saya seperti tidak ikhlas. Saya seakan takut dengan apa yang orang akan cakap dan fikir. Keputusan itu biarlah antara saya dan Tuhan,” katanya kepada Berita Harian Plus berhubung dengan keputusan yang diambil.

Sementara itu, Uqasha turut mengaku dirinya tidak cukup kuat ketika memakai tudung, imannya turun naik kerana berdepan dengan persekitarannya sekarang, apatah lagi bergaul dengan teman-teman yang tidak berhijab. Malah katanya, keadaan itu juga terjadi mungkin kerana dirinya belum cukup istiqamah untuk menutup aurat sepenuhnya seperti pada ketika awalnya. (rkty/w)