fbpx

Beauty With Brain, Sophia AlBarakbah Rupanya Graduan Bioteknologi

Sejak kebelakangan ini hangat diperkatakan mengenai pelakon jelita Sophia AlBarakbah. Apa yang pasti, kecantikan pelakon berdarah kacukan itu sememangna tidak boleh dinafikan.

Memetik Kosmo, Sophia yang merupakan kacukan Cina, Arab dan Melayu itu berkata dia dibesarkan dengan latar belakang bangsa dan budaya yang berbeza-beza.

BACA: “Tak Baik Label Sophia Pelacur….Fitnah Besar Tu…” – Azhar Sulaiman

“Ibu saya orang Cina, ayah pula Arab-Melayu. Datuk saya asal dari Yemen dan ibu bapa mereka datang dari Yemen dan Persia. Nenek saya orang Malaysia. Dari Kelantan,” katanya.

Bukan hanya memiliki paras rupa yang cantik, Sophia juga layak digelar ‘beauty with brain’ dimana dia merupakan graduan Diploma Bioteknologi dari sebuah universiti swasta.

“Saya belajar bioteknologi dan selepas itu, saya belajar bidang dietetik. Diploma bioteknologi dan lepas itu, saya buat latihan amali selama tiga bulan untuk bidang itu.

“Kemudian, saya sedar yang saya suka belajar bidang itu (bioteknologi) tapi tak suka nak kerja dalam industri tersebut. Sebab kebanyakan masa saya habiskan masa dalam makmal. Agak membosankanlah dalam ‘lab’,” katanya.

Gadis berusia 30 tahun itu kemudian mengambil jurusan dietetik namun mempunyai impian bekerja sebagai veterinar kerana sangat sukakan haiwan.

“Sebenarnya nak jadi veterinar sebab saya suka haiwan. Tapi, ibu tak bagi. Dia tak suka haiwan sangat. Jadi, saya macam ‘okay fine’. Nak jadi doktor tapi ibu pun tak suka. Nanti tengok darah lah, orang mati lah.

“Saya pun macam ‘yelah okey’. Jadi, saya pun ambil jurusan dietetik sekurang-kurangnya bidang perubatan juga (sikit),” katanya.