Sejak minggu lalu hangat diperkatakan mengenai usahawan kosmetik, Datuk Seri Aliff Syukri yang dikecam teruk selepas kantoi menjual topeng muka bocor. Malah, video demonstrasinya itu turut menjadi bualan hangat di media antarabangsa.

Berikutan kecaman bertalu-talu yang diterimanya, Aliff tampil menjelaskan isu berkenaan menerusi satu video yang dimuat naik di Instagram. Menurut Aliff dia sendiri tidak menyangka topeng yang dipromosikan itu akan bocor selepas dicurah air.


BACA: Video Aliff Syukri Kantoi Topeng Bocor Tular Di Media Antarabangsa

Jelasnya lagi, topeng muka berharga RM25 itu hanyalah pre-order, namun selepas isu ini dia memutuskan untuk tidak menjual topeng berkenaan kepada orang ramai dan memohon maaf di atas apa yang telah berlaku.

View this post on Instagram

Assalamualaikum wbt, terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih kerana sudi membaca curahan hari saya. Saya amat sedih ketika ini kerana saya dihina oleh pelbagai pihak sedangkan 1mask pun x terjual- – Sebenarnya isu video live mask yang bocor itu tidak disangka oleh saya dan saya hanya membuat pre-order sahaja sedangkan benda ini tidak dijual sama sekali . Semoga perkongsian yang saya sharekan pada video ini dapat menjelaskan pada situasi yang sebenar. – – Saya memohon kepada masyarakat semua untuk menghentikan mencari kesalahan saya. Saya juga hanya insan biasa dan lemah serta saya ingin memohon beribu kemaafan dari hujung rambut sehingga hujung kaki. – – Di sini, saya ingin tekankan kepada anda semua bahawa mask tersebut saya tidak jual langsung kepada orang sama sekali…Untuk mengetahi lebih lanjut lagi perkara yang sebenar malam ini abang akan posting dekat YouTube abang mengenai masalah ini 08:00 malam ini jangan lupa tengok

A post shared by Ohabangkosmetik (@aliffsyukriterlajaklaris) on

Dalam pada itu, Aliff memohon kepada netizen agar berhenti mencari kesalahannya kerana dia juga insan biasa. Aliff juga berharap penjelasannya itu dapat menghentikan segala kritikan dan penghinaan terhadap dirinya.


Perkongsiannya itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang memuji usahawan itu yang berani mengaku kesilapannya serta memohon maaf. Malah, ada yang menasihati Aliff supaya lebih berhati-hati sebelum mengeluarkan sesuatu produk.

Kata netizen lagi, adalah lebih baik jika buat ujian dan kajian terlebih dahulu tehadap sesuatu produk sebelum melakukan ujian dikhalayak ramai. Apa pun diharap perkara ini dapat dijadikan pengajaran buat peniaga lain sama.