Baru-baru ini perkongsian pelakon Datin Umie Aida menjadi perhatian ramai mengenai kisahnya menjaga seekor anjing jalanan yang diberi nama Blackie sejak lima tahun lalu.

Menerusi satu perkongsian di Instagram My Forever Doggo, Umie berkata dia bertemu Blackie ketika melihat sekumpulan anjing minum air longkang berdekatan dengan rumahnya. Timbul rasa kasihan, Umie meletakkan air dalam satu bekas khas untuk anjing-anjing berkenaan.


BACA: Umie Aida Ajar Anak Umur Setahun Tak Sentuh Hiasan Kaca, Conteng Dinding

“Timbul rasa kasihan, jadi saya meletakkan air di dalam bekas untuk beri mereka minum. Kemudian, pada suatu hari pihak berkuasa datang menangkap mereka namun salah seekor daripadanya terlepas.

“Blackie kemudian lari menyorok. Dia istimewa. Dia menghormati saya,tak pernah datang dekat seolah memahami saya. Malah, dia tak suruh pun saya sentuh dia. Tak kencing kawasan rumah saya,” katanya.


Di atas sifat keprihatinannya itu, Umie telah berjaya memupuk sifat kasihkan haiwan dalam kalangan anak-anaknya di rumah.

Umie turut menitipkan pesanan, tidak kira haiwan jenis apa pun mereka adalah ciptaan tuhan dan perbuatan menyiksa binatang seperti anjing dan kucing adalah sesuatu yang tidak berperikemanusiaan.

“Hargai ciptaan Tuhan kepada kita dan janganlah seksa haiwan. Kita respek dunia mereka, mereka akan respek kita,” katanya.