Bukanlah perkara yang menarik jika anda mampu melihat alam lain. Berkongsikan pengalaman tersebut melalui sebuah filem adaptasi Ghost Danur: I Can See Them, ternyata impak terhadap penonton membuatkan filem ini mencatat kutipan yang sangat memberangsangkan.

Kami kongsikan beberap fakta menarik tentang filem ini bersama anda. Boleh tahan seram juga rupanya sejarah kisah benar di sebalik filem ini.


1. Kisah benar dari pengalaman penulis novel

Filem Ghost Danur: I Can See Them merupakan adaptasi novel Gerbang Dialog Danur di mana penulis novel tersebut berkongsikan sendiri pengalamannya sejak kecil bersahabat dengan mahkluk halus.

2. Ada apa dengan Lagu Boneka Abdi?

Watak Risa Sarawati dalam filem ini adalah nama asal penulis novel dan menurutnya, lagu Boneka Abdi yang dinyanyikan adalah untuk memanggil rakan rakan makhluk halus. Lebih menarik lagi, lagu ini dinyanyikan ketika penggambaran filem malah tidak mustahil, ‘rakan-rakan’ Risa turut ada di sekeliling mereka.


3. Pelakon utama tidak dapat tidur jika…

Pelakon utama yang membawa wtak Risa iaitu Prilly Latuconsina juga dapat melihat makhluk halus. Lebih teruk lagi, disebabkan perkara itu, dia juga tidak dapat tidur jika tidak memeluk Quran bersamanya.

4. Kerusi putih di panggung wayang

Ketika tayangan perdana filem ini, lima tempat duduk berdekatan dengan Prilly telah dikosongkan malah turut dibalut dengan kain sutera putih sekaligus membuatkan tayangan filem tersebut penuh misteri. Malah menurut Prilly di Instagram, ‘rakan rakannya’ turut gembira melihat filem tersebut!

5. Siapa sebenarnya 5 rakan Risa dalam filem ini?

Bagi kami sendiri yang belum menonton filem ini, ternyata tertanya tanya apakah sebenarnya agenda 5 ‘sahabat’ Risa yang tak bisa dipandang mata biasa.

Nah, kami kongsikan serba sedikit bersama anda trailer filem Ghost Danur: I Can See Them. Jangan lupa bawa sekali rakan anda yang penakut untuk menonton filem ini pada 27 April ini!