Tiada manusia yang pernah terlepas dari melakukan kesalahan. Tidak kira orang biasa sama ada selebriti, mereka tetap manusia biasa.

Namun ada yang beranggapan, individu yang bergelar selebriti ini tidak harus terlibat dengan jenayah memandangkan mereka merupakan idola kepada orang ramai.


Kali ini kami ingin imbas kembali beberapa selebriti yang pernah tangkap atas tuduhan jenayah.


1. Mona Fendy

Kes Mona Fendy pernah gempar satu ketika dahulu. Ramai yang tidak tahu, Mona Fandey pernah menjadi penyanyi pada tahun 1987. Pada tahun 2001, Mona Fandey atau nama sebenarnya Maznah Ismail dihukum gantung sampai mati di atas kesalahan membunuh.2. Benjy

Anak kepada pelakon Allahyarhamah Azean Irdawaty ini baru-baru ini dijatuhkan hukuman penjara 11 tahun oleh Mahkamah Daerah Medan atas kesalahn menyeludup dadah ke negara tersebut. Ini bukan kali pertama Benjy ditangkap atas kesalahan yang sama.

3. Saiful Apek

Pada tahun 2010, pelawak terkenal Saiful Apek didapati bersalah memasukkan dadah kenis kanabis ke dalam badannya. Namun kini Saiful Apek sudah bebas dari najis dadah dan kini bergiat aktif dalam industri hiburan tanah air.

4. Ameng

Vokalis kumpulan popular Spring pernah melalui detik hitam apabila dijatuhkan hukuman penjara 5 tahun dan 10 kali sebaran diatas kesalahan memiliki dan menagih dadah. Kini, Ameng bebas dari najis dadah dan aktif dalam bidang nyanyian.

5. Mamat Exist

Pada 2015, bekas penyanyi kumpulan Exist, Mamat dijatuhi hukuman enam bulan penjara dan satu sebatan selepas mengaku bersalah atas pertuduhan gagal melaporkan diri di balai polis dalam tempoh pengawasan berhubung kes dadah.

6. Saleem Iklim

Pada 12 Mac 2005, Saleem Iklim didapati bersalah memiliki satu paket plastik campuran heroin dan monoacetlymorphine serta satu lagi paket plastik dadah yang serupa pada Julai 2004.

7. Zack New Boyz

Zack atau nama sebenarnya, Radin Irwan Dzul Karnain Isagani, didakwa mengedar ganja yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan. Pada awal 2013 pemain bass kumpulan New Boyz itu telah ditahan reman selama tiga tahun di Penjara Sungai Buloh, dilepaskan hukuman gantung apabila didapati tidak bersalah.

8. Boy Iman

Pelakon dan pengarah Boy Iman ditahan bagi membantu siasatan berhubung penipuan jualan rumah membabitkan nilai RM6.2 juta. Sebanya 200 laporan polis telah dilaporkan mengenai beliau dan Boy Iman turut ditahan reman polis sebanyak 6 kali bagi siasatan lanjut

9. Farid Kamil

Pelakon dan pengarah Datuk Farid Kamil ditahan selepas dipercayai menampar seorang anggota polis. Farid juga didakwa memasukkan dadah ke dalam badan. Berikutan itu, Farid membuat laporan polis mendakwa tiga rakan artisnya dikatakan meletakkan dadah dalam minumannya.

10. Sofi Jikan

Baru-baru ini, pelakon Sofi Jikan ditahan reman selama tiga hari untuk membantu siasatan apabila didapati positif dadah jenis ganja. Pelakon yang terkenal dengan watak antagonis itu ditahan berhubung dua laporan polis dibuat pelakon Datuk Farid Kamil.