Melihatkan filem arahannya Mat Kilau kini sudah mencatat kutipan lebih RM53 juta, pengarah Syamsul Yusof mengakui sentiasa takut dengan kejayaan dikecapinya.

Memetik Harian Metro, Syamsul berkata dia tahu dan sedar tentang ‘Istidraj’ yang diperkatakan segelintir pihak. Ujarnya, apa yang pasti dia sentiasa bersyukur di atas segala rezeki yang diberikan.


BACA: Ditanya Siapa Ira Kazar, Syamsul Yusof Hanya Tersenyum

“Kita bukan Tuhan. ‘Don’t take a religion in the wrong way’. Apabila kena pada orang kita, Allah sayang. Tapi, bila kena pada musuh, kata Allah laknat. Apa benda ni, mana engkau tahu? Kita tak tahu. Ini untuk saya (rezeki), dan saya pun tak tahu.

“Saya selalu fikir, saya harap apa yang Allah berikan ini (rezeki) dirahmati, berkat. Saya pun, ialah cuba jaga pantang larang dalam membikin filem. Saya cubalah, saya harap.

“Apapun, saya sentiasa takut apabila meraih kejayaan besar. Macam filem Munafik 2 dulu berjaya, saya takut. Ini pula, Mat Kilau tak tahu apa lagi lepas ini, tapi saya hadap sajalah,” katanya.


Menerima pelbagai komen mengenai kejayaan filemnya di tambah pula hangat diperkatakan tentang kemelut rumah tangga, Syamsul berkata dia sudah penat dan hanya mampu reda sahaja.

“Saya sebenarnya dah penat. Syamsul Yusof ini dah letih dan saya macam dah reda juga, tak apa lah. Umpamanya, cuba bayangkan kalau Mat Kilau ini kurang sambutan, mesti akan kata, ‘ini semua pasal perangai kau lah, Allah balas.

“Apabila dah laku (Mat Kilau), ‘istidraj’. Jadi, apa saja akan kena. Sebab itu, saya reda saja. Saya pun ada buat silap, saya pun teruk juga,” katanya.