Secara ringkasnya, kami simpulkan gaya penyanyi yang baru sahaja mengharumkan nama Malaysia atas kejayaannya memenangi tempat ketiga dalam pertandingan I Am Singer di China ini sebagai ringkas, selesa dan young.

Banyak mengenakan outer wear seperti blazer dan cardigan, Shila juga sering dilihat menggayakan kasut but. Kami andaikan juga Shila jenis yang fuss free memandangkan tiada aksesori yang dipadankan dalam gayanya.


1. Shila nampak tidak gentar dalam bereksperimen dengan warna. Lihat sahaja skirt labuhnya yang nampak macam corak aiskrim paddle pop. Padanan dengan selendang warna kuning dan cardigan warna biru turqoise. Colour blocking yang manis dan ceria.

#01 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

#02 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

2. Tidak ramai yang berani menggayakan corak fauna seperti yang digayakan Shila. Bagi tidak nampak janggal, pilih kombinasi yang punya warna senada.


#04 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

#03 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

3. Maxi dress adalah item yang paling mudah dan instant untuk nampak anggun dan sopan. Terdapat banyak maxi dress lengan panjang dipasarkan dengan pelbagai pilihan corak. Tidak perlu lagi pemakaian outer wear.

#05 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

#06 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

4. Tunic adalah satu lagi item yang sesuai digayakan gadis berhijab yang gemar bergaya. Kami suka tunic potongan fishtail seperti digayakan Shila. Selain labuh, tunic seperti ini juga longgar dan tidak terlalu mengikut bentuk badan. Cantik juga jika anda gayakan dengan seluar palazo yang besar.

#07 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

#08 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

5. Jika anda tercari-cari inspirasi gaya formal yang elegan namun masih nampak funky. Nah.. gaya Shila yang kelima ini sesuai dijadikan inspirasi. Blazer bercorak dan warna tudung yang ceria menyelamatkan gaya formal dari tampak bosan.

#09 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

#10 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

6. Daripada gaya pertama lagi kami perasan yang Shila sukakan kasut but yang bertumit. Tapi untuk gaya ini , Shila memakai kasut sneakers pula. Kardigan labuh ala arbaya ini memang nampak bergaya dan elegan. Ini juga merupakan fesyen dan gaya ke lapangan terbang daripada Shila Amzah.

#11 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

#12 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

7. Segar dan ceria dengan warna-warna terang seperti biru, hijau dan merah jambu. Terima kasih kepada fesyen colour blocking, tiada limitasi lagi dalam padanan warna pakaian dalam gaya anda.

#13 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA

#14 Ringkas & Selesa, 7 Inspirasi Fesyen Bertudung Shila Amzah - ROTIKAYA