Mahu mempertahankan haknya serta anak-anak, pelakon Puteri Sarah hadir ke Bahagian Penguatkuasaan, Jabatan Agama Islam Persekutuan (Jawi) hari ini.

Menerusi sesi Live di IG bersama Nad Zainal, Puteri Sarah berkata dia ke Jawi untuk membuat dua tuntutan terhadap Ira Kazar.


BACA: Mahkamah Perintah Ira Kazar Tak Ganggu Puteri Sarah

Menurut Puteri Sarah, ia berkaitan dengan gangguan ketenteraman dirinya (kes sivil) selain menganggu ketenteraman rumah tangga yang boleh disabitkan di bawah kesalahan jenayah syariah.

“Sekarang saya baru balik dari JAWI. Saya nak saman bukan sebab saya nak rampas balik hak saya. Itu empat tahun dulu. Sekarang ni saya buat untuk tuntut hak saya dan anak-anak.


“Saya buat dua tuntutan, mengganggu ketenteraman saya itu sebagai kes civil. Yang saya report pada JAWI dan JAIS adalah sebagai gangguan rumah tangga itu jenayah. Saya harap semua orang doakan benda ni jatuh sebagai jenayah,” katanya.

Isnin lalu, mahkamah memerintahkan Ira tidak memuat naik sebarang hantaran di media sosial serta berhenti mengeluarkan apa sahaja bentuk gangguan terhadap Puteri Sarah sehinggalah perbicaraan penuh kes berkenaan.