Baru-baru ini hangat diperkatakan apabila ada pelawak mengguna jenaka berunsur lucah sehingga mengundang kecaman. Sudah lama berada dalam industri hiburan tanah air, pelawak veteran Hamid Ghurka menyifatkan pelawak masa kini hanya syok sendiri dan tiada mesej dalam berjenaka.

Menurut Hamid lagi, rata-rata pelawak zaman sekarang disifatkan ‘kosong’ dan tidak sensitif dalam berjenaka sekaligus memberi pandangan buruk terhadap dunia komedi tempatan.

“Pelawak sekarang banyak buat komedi syok sendiri. Tidak fikir sensitiviti orang. Kami buat lawak dulu ada mesej, bukan komedi kosong sekadar nak buat orang ketawa semata-mata.

“Kadang-kadang ada segelintir pelawak yang buat jenaka syok sendiri. Tak ada mesej. Kelakar kosong sahaja. Kita buat lawak kena ada mesej dan jangan membuat penonton berkecil hat,” katanya.

Pelawak berusia 88 tahun itu berkata, ketika zaman kegemilangannya mereka digelar ‘pelawak kerajaan’ kerana dalma berjenaka tetap menyampaikan mesej yang baik.

“Sebab itu orang dahulu gelar kami ‘pelawak kerajaan’. Kita bantu menyalur mesej baik walaupun dalam berjenaka. Tapi itulah, kita ini hanya mampu beri pandangan. Siapa nak dengar kan,” katanya

Terdahulu, rular di media sosial apabila sebuah kumpulan lawak mengguna jenaka berunsur lucah sehingga mengundang kecaman netizen serta meminta ahli kumpulan tersebut membuat permohonan maaf secara terbuka.