“Pakai Tudung Sudah Pasti Masuk Syurgakah?” – Ifa Raziah
Sering dikecam netizen susulan penampilannya yang masih berpakaian ketat dan tidak memakai tudung, selebriti Ifa Raziah sedar memakai tudung adalah wajib namun mungkin belum tiba waktunya lagi.
Memetik Utusan Online, Ifa turut meluahkan rasa dengan sikap segelintir netizen yang suka menghukum seseorang dari segi luaran.
BACA: Ifa Raziah Hadiahkan Anak Kereta BMW Sempena Hari Jadi Ke-17
“Bab ini susah mahu jawab. Mungkin belum sampai waktu. Saya tahu, memakai tudung adalah wajib. Tetapi itu antara saya dengan Tuhan. Doakan saya.
“Tetapi segelintir netizen kita memang suka menghukum. Yang seksi, tak pakai tudung, semua jahat bagi segelintir mereka.
“Siapa kita nak hukum manusia lain? Kenapa kita mahu buat kerja Tuhan? Belum tentu yang bertudung itu baik, begitu juga sebaliknya. Soal keikhlasan hati, hanya Tuhan sahaja tahu,” katanya.
Bagaimanapun, Ifa berkata dia tidak berkecil hati dengan sikap netizen yang suka menghukum malah sudah lali dengan kata-kata negatif.
“Sampai masa nanti, bila saya pakai tudung, jangankan setakat dada, mata pun saya akan tutup. Saya akan berubah drastik itu. Tetapi hanya Tuhan sahaja yang akan menggerakkan hati saya,” katanya.
Dalam pada itu, Ifa berkata sebagai manusia biasa sudah pasti tidak terlepas melakukan kesilapan. Ujarnya dia terbuka menerima terguran namun jangan sampai menghina.
“Tetapi kalau tegur sehingga seolah-olah ada cop mohor masuk syurga, itu tak boleh. Kita tidak tahu apa yang akan berlaku kelak. Doakan sahaja yang baik-baik untuk orang lain,” katanya.
- SUMBER
- Utusan Online
allahu.. jgn lah ckp bongkak. sampai mata pon nak tutop tu kira da meninggal ke mcm mana. ckp insyaAllah la doakan baik2. sudah.
Itulah..tutup mata semua dah mcm takde harapan…sekali esok diambil nyawa, mata tutup, baru nak tutup aurat ke mcm mana…masa tu nanti menyesal tak sudah…dah tua2 sedarlah diri kak ifa…tak payah nak keluar comment bab tudung…muhasabah diri.
Miza…maksud dia pakai burqa kot. Tudung,purdah,niqab & burqa ni lain2. Kena tahu bezakan.
Tudung – yg selalu & ramai org biasa pakai.
Ada mcm2 jenis. Yg sarung, yg
berpin, shawl pun dikategorikan
tudung bg semua org biasanya.
Yg labuh, yg pendek semua ada.
Muka tak tutup.
Purdah – yg tutup bhgn muka drpd paras
hidung ke bawah. Ala2 mcm
janggut laki yg panjang. Mata,
dahi tak tutup. Lofa slalu pakai
camni.
Niqab – yg bhgn muka tutup dahi, hidung ke
bawah.
Mata je nmpk.
Burqa- yg tutup semuanya bhgn muka
trmsk mata. Mcm mana rupanya?
Google gambar pompuan
Afghanistan.
Moga sempat Nenek berubah.Umur dah lebih 40 rasanya.
Tutup mata blh jd maksudnye mati
Alahai tk Abes LG ke psl riding bagai ni epah.pakai tudung tk wajib tp muslimat wajib menutup aurat.yg menutup aurat in Shaa Allah ganjaran syurga.faham ke tak faham sekian.done dakwah.
Pakai tudung kalau bkn kerana Allah tp sbb nk berfesyen, ikut2 org takut kena kecam, atau sbb nk nmpk baik mmg xkan bawa kita ke syurga. Tp tutup aurat tu wajib yer. Kalau awak solat sehari 60 rakaat pun, setahun 3x pergi buat umrah, sbln beribu2 bg sedekah atau bnyk buat lain2 amalan sunat. Belum tentu semua amalan2 tu dpt masuk syurga. Sbb org2 yg hatinya sombong, org2 yg rasa dirinya lbh mulia dari org lain dan suka meremehkan nasihat2 atau teguran2 dan peringatan agama. Dah tentu itulah ciri hati org yg fasik, keras dan jauh dari rahmat dan hidayah Allah. Org2 mcm ni bau syurga pun xkan dpt
Iye benarin pak gunturan…
Simple je. Yg pakai tutup aurat x mesti masuk syurga. Sbb mungkin busuk hati dsb. Tapi yg tak tutup aurat kompom kne hukum kjp sbb ztak ikut suruhan Allah walqupun dia berhati baik. Ngaku islam, ikut la suruhan Allah. Jika x mampu buat, jgn pertikaikan hukum Allah. Jgn kita buat agama ajaran sendiri ikut suka kita. Niat la utk berubah. Bkn kita semua ni terus jd baik. Tp perlu usaha dan istiqomah. Slmt brpuasa.
mmg tidaklah p org yg free hair ..barisan nya paling awal sekali…tu je..
Komen paling bijak setakat ni..
Memang lah yang pakai tudung ni tak pasti masuk syurga ke tak. tp at least adalah usaha untuk ikut ajaran agama islam. Islam dah list siap siap.. mana bahagian aurat perempuan yang kena jaga.. kena ikutlah.. pakai tudung tp pakai ketat ke perangai hanat ke apa ke..tu lain cerita. Yang penting, ada usaha nak jadi lebih baik hari demi hari…
InsyaAllah Ifa, sy doakan anda masuk syurga firdaus tanpa azab tanpa hisab, aamiin ? bnyk cerita YG diceritakan pd Kita semua, ada permulaan kehidupan berjln dgn penuh kebaikan tetapi bila tiba penghujung dia mati dgn penuh penghinaan! Ada yg kehidupan nya berjln sebaliknya tetapi bila tiba penghujung hidupnya dia mati dlm khusnul khotimah! Lapangkan dada anda, Dan biarkan minda anda explore pekara yg baik2 krn Islam itu penuh kelembutan, kasih sayang Dan keberkatan. Allah hanya MELIHAT ketulusan hati bukan dpd kata2 yg membenci.Insyaalah Ifa saya doakan anda berjaya dunia akhirat ? Aamiin ??
InsyaAllah Kita sama2 mendoakan Dan membahagiakan antara 1 Sama lain! Kita tidak berhak mempertikaikan gerak Hati manusia yg lain, sebaik2 Hakim Adalah Allah! Yg paling PENTING dipenghujung jalan! Adakah kita tahu apakah nasib yg kita terima ketika nyawa dihujung kerongkong? X bertudung bkn gmbran tidak baik Dan yg bertudung jgn terlalu mendabik dada hingga terlupa Kita semua telah menggadai semua pahala kpd org lain, wallahualam
Yang sebenarnya dia memang belum nak tutup aurat lagi…x cukup nak melaram rambut lagi padahal rasanya dah beruban dah tu… orang yang tidak ikhlas nak berubah..banyaklah alasannya padahal soal menutup aurat ni bukannya nak tunggu ikhlas ke tidak tapi ianya adalah kewajipan yang diperintahkan oleh Allah SWT….dia yg saja buat2 tak nak faham..bukannya cantik sangatpun kalau tidak bertudung…
BODOH pompuan nie! Sekuang nyer weollzz tk der la TERDEDAH mcm nko.. Atleast klau msuk neraka pn [email protected] taun gitu.. Klau mcm nko terdedah sana, sini mau seumo hidup dok dlm neraka tu hawauuu!!!
Bodoh tahik.Otak mcm lembu.
Banyak kebenaran. Ramai yang pakai tudung rasa diri mereka hebat. Lebih bagus dari yang tidak pakai. Padahal perangai macam syaitan. Mulut kuat mengumpat dan mengata. Mengalahkan pelacur di Lorong Haji Taib.
Susah betul dia ni nak stay relevant. Just accept the fact that you are old la!
kak ipa dah tua la, cuba tengok cermin. yang muda2 pun ramai dah dipanggil menghadap Ilahi, kita yang tua2 ni bersedia saja la dari sekarang. masa dah tak lama, takut tak sempat bertaubat. kalau sempat taubat tak apa.
Komen yg paling bagus.
tak payah fikir masuk syurga ke tak dulu. yg pasti nt azab dia dah cerita masa peristiwa israk mikraj….semoga kita semua dlm kalangan orang yg meninggalkan larangan Allah
tak tutup aurat tu dosa peribadi
dok kalut nerakakan org pehal
tgk dulu ente gimana
ke nerakah ke syurgakah
udah kalau keneraka pun kejap saja
i.c kalau islam katanya
hahaha