Pasti ramai tahu pelakon dan penyanyi Ifa Raziah sebenarnya sudah lama mendapat gelaran Datuk pada tahun 2016 dari negeri Perak.

Sebelum ini, Ifa bagaimanapun berkata dia lebih selesa tidak menggunakan gelaran tersebut kerana dia mahu dikenali sebagai Ifa Raziah sahaja.


BACA: Dah Lama Dapat Gelaran Datuk, Ifa Raziah Lagi Suka Dipanggil ‘Mak Ayam’

Sejak beberapa hari lalu, hangat diperkatakan mengenai suami kepada beberapa selebriti didakwa tidak mempunyai gelaran ‘Datuk’.

@putihshushu

Membalas kepada @Fidq Jamal Puan Saripah Raziah tiada gelaran Datuk dari Negeri Perak berdasarkan data di istiadat.gov.my @MissDivaifaraziah tapi dia baik, tak guna pun gelaran. Tapi takde pun data dalam sistem. mcmana ni?

? bunyi asal – Putihshushu – Putihshushu

Terbaru, tular satu perkongsian di TikTok dimana individu tersebut melakukan carian di laman web istiadat.gov.my yang mana ia adalah laman sesawang untuk memeriksa gelaran yang diberi kepada individu berkelayakkan.


Bagaimanapun, menerusi video dikongsikan pengguna TikTok itu mendakwa nama selebriti itu tiada di dalam sistem. Menerusi video itu turut disertakan kapsyen dimana pengguna TikTok itu memuji Ifa yang tidak pernah menggunakan gelaran tersebut.

Perkongsian video itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang mengatakan mereka kurang percaya kerana sebelum ini selebriti itu dikatakan pernah menunjukkan bukti menerima gelaran berkenaan.

Dalam pada itu, ada yang bersangka baik dengan mengatakan mungkin nama di dalam sistem tersebut tidak dikemaskini lagi.

Terdahulu, Ifa berkata tidak mahu terlalu menunjuk dia telah dikurniakan gelaran Datuk kerana baginya pangkat bukan segalanya serta mengakui dia dikurniakan darjah Ahli Setia Diraja dari negeri Perak.