fbpx

Microsoft Labur RM4 Billion, Bakal Lahir 19,000 Pekerjaan

Malaysia akan bekerjasama dengan Microsoft untuk mewujudkan ekonomi digital inklusif melalui inisiatif ‘Bersama Malaysia’ dalam lima tahun akan datang.

Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin mengatakan inisiatif itu akan menelan belanja sekurang-kurangnya AS$1 bilion, atau RM4 bilion, jelasnya pada pelancaran ‘Bersama Malaysia’ hari ini.

Tambahnya lagi, ianya dikatakan sebagai “pelaburan paling signifikan” Microsoft di Malaysia dalam masa tiga dekad lalu.

Hal ini juga akan menyaksikan syarikat untuk menubuhkan pusat data serantau pertama di negara ini dengan menyediakan perkhidmatan awan yang boleh diyakini tahap keselamatan data dan privasi bertaraf dunia di samping keupayaan menyimpan data di dalam negara, berbanding lain.

Muhyiddin mengatakan ini juga akan merangkumi “beberapa pusat data untuk menguruskan data dari pelbagai negara”, semuanya beroperasi dan boleh diperbaharui pada tahun 2025.

Ia juga akan menghasilkan US$6.90 untuk setiap US$1 dari Microsoft Malaysia dan dijangka akan mewujudkan 19,000 peluang pekerjaan termasuk 4,000 pekerjaan berkaitan teknologi maklumat (IT).

Beliau turut mengalu-alukan perkongsian awam-swasta yang dibentuk Microsoft dan rakan kongsinya termasuk Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), Tabung Pembangunan Sumber Manusia (HRDF), Petronas, Celcom dan Grab.

Jelasnya lagi di bawah perkongsian tersebut, ia akan membantu meningkatkan kemahiran hingga satu juta rakyat Malaysia pada akhir tahun 2023.

“Saya harap perkongsian yang berjaya ini dapat menjadi templat untuk merapatkan jurang digital dan memperkasakan setiap rakyat Malaysia melalui penggunaan teknologi,” katanya.

“Saya difahamkan, menurut International Data Corporation, pelaburan ini mampu diterjemahkan kepada RM28.30 pendapatan yang dihasilkan dalam ekosistem awan tempatan daripada setiap RM4.20.”

Muhyiddin turut mengatakan semua rancangan yang digariskan di bawah inisiatif MyDigital dan Malaysia Digital Economy Blueprint, akan memberi tumpuan untuk melancarkan perkhidmatan infrastruktur dan teknologi 5G di negara ini.

Naib Presiden Eksekutif Microsoft Corporation, Jean-Philippe Courtois berkata, ini juga adalah kerjasama dengan beberapa syarikat dan persatuan untuk membantu orang kurang upaya dengan memberikan latihan digital dan sub-kemahiran kepada mereka.

Courtois juga mengumumkan bahawa syarikat itu bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan untuk menyediakan 5.2 juta pelajar dan pendidik dengan teknologi Microsoft.

Beliau juga mengatakan ia juga berusaha untuk mengintegrasikan kandungan Microsoft ke dalam kurikulum universiti.

Kredit: Free Malaysia Today