Susulan berkongsikan video sedutan babak panas baru-baru ini, pihak berkuasa akan melakukan siasatan terhadap pelakon Zul Ariffin.

Perkara itu dimaklumkan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa di akaun Twitter miliknya pagi tadi.


BACA: Zul Ariffin Mohon Maaf Kongsi Video Babak Panas

Kata Annuar lagi, pelakon itu bakal disiasat di bawah seksyen 233, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana memuat naik kandungan di Youtube yang menyalahi undang-undang.

“Yang pasti adegan seperti yang dipapar itu tidak akan dibenarkan tayang sama ada bulan Ramadan atau bulan yang lain. Jagalah nilai dan budaya,” tulisnya.

Di bawah undang-undang tersebut, mana-mana pihak yang didapati bersalah memuat naik, menyebar mahupun berkongsi sebarang kandungan berunsur jelik dan lucah di Internet boleh dipenjara selama setahun, denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali.


Semalam, Zul tampil membuat permohonan maaf di Insta Story miliknya. Menurutnya, dia akan lebih meneliti dan berhati-hati sebelum memuat naik sebarang bahan yang diberikan kepadanya untuk dipromosikan di media sosial.