fbpx

Jurassic World Lebih Cemas & Tawar Kepuasan Berganda

Ikutkan, premis cerita untuk membuka sebuah zoo dinosaur berkonsepkan taman tema sahaja boleh diperdebat, namun tolak tepi faktor logik kerana dalam filem, apa saja boleh dibikin dan mengambil kira keseronokan merasa aksi berkejar-kejaran dengan segala macam dinosaur ganas, ternyata filem Jurassic World menawarkan kepuasan berganda.

Filem bergenre pengembaraan dan sains fiksyen ini merupakan sekuel ketiga atau siri keempat dalam francais Jurassic Park di mana filem ini tidak di adaptasi daripada novel berbanding dua filem pertama. Mengambil tempat sekitar 22 tahun selepas insiden di Isla Nublar, ceritanya berkisar mengenai taman tema dinosaur yang baru bernama Jurassic World dibuka di atas tapak asal Jurassic Park oleh jutawan Simon Masrani (Irrfan Khan).

Jurassic-World-park

Kisah bermula apabila dua beradik Zach dan Gray Mitchell (Ty Simkins & Ray Nick Robinson) pergi ke taman tema itu untuk melawat ibu saudara mereka Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) , pengurus operasi taman itu namun mereka mendapati bahawa Claire terlalu sibuk dengan tugasnya yang perlu mengawal selia tarikan terbaru yang belum diumumkan, iaitu seekor dinosaur hibrid, Indominus Rex yang sangat merbahaya. Claire kemudian meminta Owen Grady , seorang pakar Velociraptor dan jurulatih, agar memastikan kandang dinosaur itu selamat tetapi sesuatu telah terjadi menyebabkan keadaan taman tema itu kucar kacir hingga mengancam nyawa. Akibatnya Claire dan Owen terpaksa menyelamatkan Zach dan Gray yang sesat di taman tersebut.

Jurassic World diarahkan oleh pengarah baru Collin Trevorrow yang mengambil tugas Joe Johnston dan Steven Spielberg (yang mengarahkan dua filem pertama). Pun begitu, Spielberg masih terlibat secara langsung di belakang tabir sebagai produser. Jadi anda tidak akan merasa asing apabila berada di dalam panggung kerana resepi lazim Spielberg masih dikekalkan. Saya tidak mengatakan Trevorrow tidak mempunyai gaya pengarahan tersendiri, sebaliknya francais ini sudah mempunyai trademark yang perlu dikekalkan dan melihat prestasi pengarah baru ini ternyata 20 minit pertama ternyata beliau boleh mengisi kerusi pengarahan sains fiksyen.

Jurassic-Header

Dari segi jalan cerita, premis mengulangi siri pertama tetapi ditwistkan dengan isu-isu global seperti salah guna kuasa, kapitalisma dan kebejatan sains. Setiap watak ditonjolkan dengan karekter-karekter yang tersendiri seperti Claire yang terdesak untuk memastikan Masrani meneruskan kelangsungan taman tema tersebut yang sudah hampir ditutup. Biarpun saya tidak berkenan dengan tipikal watak wanita berkerjaya ditampilkan tidak berminat mempunyai keluarga, kurang sifat keibuan dan terlalu pentingkan kerja, namun di tangan Bryce Dallas Howard, Claire disempurnakan dengan menarik terutama ketika perubahan karekter.

Sementara itu Chris Pratt yang sinonim dengan watak komedi ditampilkan sebagai hero aksi bermuka ‘ketat’, tetapi mungkin kerana ‘charming’ nya masih ada, penonton terbuai sama dengan ‘romance’ antara watak Owen dan Claire. Ia manis, tetapi tidak berlebihan tambahan wujudnya watak-watak sampingan yang tidak kurang menonjol. Watak sampingan disini bukan saja watak manusia, tetapi juga watak – watak dinosaur . Kelibat Blue, Delta, Echo dan Charlie sebagai raptor yang dilatih oleh Owen ditampilkan dengan bersahaja. Watak yang paling mencuri tumpuan dalam filem ini adalah milik Jake Johnson (yang dikenali melalui sitcom New Girl) sebagai Lowery, operator bilik kawalan taman yang nerd.

0x600

Juga menarik ialah penonjolan watak Vic Hoskins oleh Vincent D’ Onofrio sebagai penjahat klise yang mahu mengambil kesempatan terhadap dinosaur. Bagi yang menonton filem pertama pasti mengenal watak Dr. Henry Wu (B.D Wong) yang dikekalkan dengan motifnya yang tersendiri. Dua beradik Gray dan Zach lakonan Ty dan Nick juga berkembang dan menjadi lebih menarik. Tidak klise seperti sebelum kebiasaan, watak remaja Zach tidak disogokkan dengan adegan percintaan remaja sebaliknya hanya fokus kepada perhubungan dua beradik itu yang hambar kerana keretakan rumahtangga ibubapa mereka.

Watak manusia sebetulnya hanya sampingan saja. Watak-watak ini tetap muncul jahil seperti biasa apabila mendatangi dinosaur yang sudah tentu merbahaya dan akibatnya penonton terus disajikan dengan babak-babak terdesak manusia menyelamatkan diri daripada penyakit yang dicari sendiri. Tetapi spotlight seharusnya tentang dinosaur namun tetap dibayangi oleh watak manusia. Contohnya terdapat babak yang menonjolkan tindakan Indominous Rex memerangi dinosaur-dinosaur lain atas nama ‘penciptaan genetik’ sekaligus menjadikan watak haiwan yang ‘tidak berakal’ dan ‘tidak berbahaya sekiranya tidak diganggu’ itu tetap dilogikkan dengan drama campurtangan manusia.

Claire-Jurassic-World

Pun begitu alasan itu memadai kerana saya tetap teruja kerana Trevorrow memuatkan hampir setiap dinosaur di zoo itu ke dalam filem ini dengan memanfaatkan kecanggihan CGI yang ada yang dijanakan dengan kemas dan lancar. Ia umpama perang dinosaur vs manusia di sebuah taman tema yang sangat menarik. Sejajar dengan konsep revisit file mini, skor muziknya digubah berdasarkan filem asal dengan menarik dan nostalgik sekali.

KESIMPULAN

0x600 (1)

Setelah menonton filem ini, dapat penulis rumuskan bahawa formula daripada filem pertama digunapakai bagi mengimbau nostalgia penonton, cuma kali ini, atas kecanggihan teknologi , jalan ceritanya dapat dipadatkan dengan aksi pengembaraan yang lebih kreatif.

Dalam kalangan sekuel, ya filem ini terhebat namun secara lazimnya, ia sudah tentu masih belum dapat menandingi kehebatan dan keterujaan ketika menonton filem yang pertama pada 22 tahun yang lalu. Namun, Jurassic World adalah filem yang perlu anda tonton di musim panas tahun ini! Saya bagi 4 biji ROTIKAYA!