Baru baru ini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengeluarkan satu Garis Panduan Hiburan Dalam Islam yang menerima banyak komen dan kritikan dari pelbagai pihak terutamanya mereka yang terlibat dalam penganjuran acara dan konsert di Malaysia.

Antara garis panduan yang diberikan JAKIM adalah pengasingan penonton mengikut jantina ketika penganjuran konsert hiburan di Malaysia dan perkara ini mendapat perhatian Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Livescape Asia, Iqbal Ameer yang melontarkan pandangannya sendiri.


“Tiada penganjur acara akan melayan langkah sedemikian. Saya lebih suka tidak mengadakan apa-apa konsert daripada mengikut garis panduan tersebut. Ini tidak adil untuk artis, semua yang terlibat dalam persembahan dan yang paling penting peminat,” ujarnya.

Iqbal Ameer berkata yang semua pengajur acara di Malaysia telah banyak memberikan alternatif dan kaedah berbeza untuk menganjurkan konsert di Malaysia namun senua idea yang dilontarkan seakan tidak diendahkan pihak terbabit.

“Jika garis panduan ini diamalkan, Malaysia akan kerugian dalam industri yang bernilai berjuta-juta ringgit ini. Semua orang akan pergi ke negara lain seperti Thailand, Indonesia dan Singapura untuk menikmati acara hiburan,” tambahnya.

Garis panduan edisi kedua itu dikeluarkan JAKIM awal minggu ini selepas diluluskan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan ke-107 pada Februari. (rtky/m)