Hangat diperkatakan apabila pelawak Harith Iskander memuat naik gambarnya di Instagram  memegang seekor anjing sehingga mencetuskan perdebatan di kalangan netizen yang mempersoalkan hukumnya.

Bagaimanapun menerusi perkongsian di Instagram, Harith memberitahu dia telah mengambil anjing yang kehilangan kedua kakinya itu sebagai anak angkat selepas diselamatkan oleh seorang wanita beragama Islam.


BACA: Sindir Kempen ‘Buy Muslim First’, Harith Iskander Dikecam Teruk

Menurut Harith, tindakan wanita itu menyelamat anjing jalanan itu telah menyentuh hatinya dan isteri dan menyuarakan hasratnya untuk menjadikan anjing yang dipanggil Marvela itu sebagai haiwan angkat mereka.

Harith berkata dia sangat gembira diberi kesempatan untuk menjaga Marvela bersama dua kucing peliharaannya yang lain. Harith juga berjanji bahawa dia dan isteri akan merawat Marvela sepertimana Nurull menjaganya selama ini.


Dalam pada itu, menerusi satu perkongsian oleh Nurull, wanita itu berterima kasih kepada Harith dan isteri kerana sudi mengambil Marvella sebagai anak angkat.

Ujarnya lagi, dalam Islam kita diajar untuk berbuat baik kepada haiwan dan menegaskan perkara itu lebih mulia andai kita menjaga anjing untuk tujuan memburu atau memberi perlindungan.

Nurull berkata Marvella adalah anjing yang tidak mempunyai kedua dua belah kaki depan dan pernah dibuli serta dipukul orang dahulu.