Meskipun usia sudah mencecah 70 tahun namun ianya tidak menjadi penghalang buat pelakon Datuk Fauziah Nawi untuk mendapatkan gelaran Doktor Falsafah.

Memetik Utusan Online, Fauziah kini sedang mengintai peluang untuk menyambung di pusat pengajian yang sesuai untuk merealisasikan hasratnya itu.


BACA: Fauziah Nawi Harap Sempat Bertaubat Sebelum Maut Menjemput

Merupakan raduan ijazah sarjana daripada Open University Malaysia serta diploma dalam bidang lakonan daripada Meatech Creative Academy, Fauziah berkata perasaan menyarung jubah dan topi semasa majlis graduasi jauh lebih indah dari membawa pulang trofi anugerah kemenangan.

“Nasib saya baik sebab kawan-kawan ramai yang bantu. Anak saya yang sudah memperoleh ijazah daripada pusat pengajian di United Kingdom sanggup ambil kelas diploma yang sama demi memberi sokongan kepada saya untuk belajar.

“Bila naik atas pentas dan pakai topi semasa majlis graduasi, saya rasa seronok sangat. Lebih gembira daripada dapat anugerah. Lebih-lebih lagi saya dinobatkan sebagai pelajar terbaik,” katanya.


Menurut Fauziah lagi, beliau tidak menafikan menerima layanan dan bayaran lebih baik sejak menggenggam sijil kelayakan berbanding sebelum ini.

“Sebelum ini, bila tiada sijil atau kelayakan, orang hanya berikan token sebagai bayaran. Penting rupanya kelayakan apalagi jika kita berurusan dengan kerajaan. Kadang universiti pun ada panggil. Mereka bayar harga lain sesuai dengan taraf pendidikan kita.

“Untuk saya kelayakan banyak membantu. Jika orang tak panggil saya berlakon, saya akan mengajar. Contohnya semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) saya mengajar dalam talian. Bayaran tidaklah banyak mana, namun cukuplah hidup,” katanya.