Pelakon Wawa Zainal membuat keputusan untuk membuang alat mencegah kehamilan implan yang dipasangnya selepas melahirkan cahaya mata keempat pada November lalu.

Menurut Wawa, sudah dua bulan kitaran haidnya tidak terkawal disebabkan pemasangan alat itu sekaligus menyukarkan untuk melakukan ibadah lebih-lebih lagi hampir tiba bulan Ramadan.


BACA: Kerap Menangis Sejak Lahir, Wawa & Aeril Tukar Nama Anak Bongsu

“Saya pasang implan memang sebagai perancang untuk jarakkan tempoh kehamilan. Namun disebabkan kitaran haid yang tidak terkawal saya rasa lebih baik buang sahaja.

“Sudah dua period saya tak berhenti. Tambahan pula kita nak sambut Ramadan tidak lama lagi, jadi kalau terus pasang alat ini saya tak tahu sama ada dalam keadaan suci atau tidak untuk berpuasa.

“Kalau ikut nasihat doktor, perlu tunggu selama tiga bulan, tetapi saya dah tak tahan. Jadi buka sahaja alat itu,” katanya.


Dalam pada itu, Wawa berkata dia akan membuat perancangan keluarga sendiri serta tidak menolak andai diberi rezeki hamil anak kelima dalam masa terdekat.

“Jadi sekarang ini kami buat perancangan sendiri sahaja untuk jarakkan usia kandungan. Tapi jika diberi rezeki anak dalam masa terdekat saya tidak menolak,” katanya.

Terdahulu, Wawa baru sahaja melahirkan cahaya mata keempat diberi nama Muhammad Fahri pada 30 November lalu.