fbpx

Selepas enam minggu berada dalam keadaan lockdown di seluruh negara, Malaysia berada dalam keadaan lumpuh.

Hospital dan kakitangan dalam keadaan penat, rakyat yang kehilangan kerja mula ‘berlapar’, ekonomi semakin lemah dan kadar jangkitan terus meningkat sehingga mencapai tahap dua kali ganda daripada COVID-19 yang melanda Indonesia secara per kapita.

Di tengah-tengah kemelut yang berlaku; kematian di negara Asia Tenggara yang berjumlah sehingga 32 juta, bagaimanapun, terdapat sinar yang sebenarnya sedikit memberi rasa lega.

Kadar Vaksinasi Terpantas Dunia

Malaysia kini adalah antara salah satu negara yang mempunyai kadar vaksinasi terpantas di dunia dengan menghasilkan lebih dari 400,000 dos sehari. Berbeza pada minggu lalu di Kanada dan juga negara-negara lain yang mempunyai penduduk lebih ramai – dan mendahului Australia.

Khairy Jamaluddin, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi yang berpendidikan Oxford dan tanggungjawab ini, mengatakan kepada The Sydney Morning Herald and The Age bahawa kerajaan dapat mempercepat inokulasi dua bulan lalu yang membolehkan mereka berunding untuk mendapatkan semula bekalan dan penghantaran vaksin tersebut, yakni 70 peratus daripadanya adalah Pfizer.

Kredit: Bloomberg

“Sebilangan besar portfolio kami adalah Pfizer dan kami mempertaruhkan wang ke atasnya,” katanya. “Kami memutuskan sejak awal lagi kerana bahaya sekiranya kita hanya berharapkan hanya pada satu usaha sahaja.

“Saya rasa kami berada di tahap sekarang di mana kami benar-benar perlu memvaksinasi diri dari keadaan yang kami alami.”

Selain Pfizer, Malaysia juga memperoleh dos dari Sinovac China, AstraZeneca dan vaksin Cina CanSino sekali, serta yang lain melalui kemudahan vaksin COVAX PBB.

Sasaran Malaysia Pemberian Vaksi Sepenuhnya Kepada Orang Dewasa

Pada mulanya memang agak perlahan, tapi kini seperempat penduduk telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin. Sasaran Malaysia adalah 40 peratus orang dewasa akan diberi vaksin sepenuhnya pada akhir Ogos dan 60 peratus pada akhir September sekiranya pembekal dapat memenuhi komitmen bekalan vaksin.

Di bawah perjanjian rundingan semula Malaysia dengan Pfizer, syarikat gergasi farmasi Amerika menghantar 25 juta dos antara bulan ini dan September, kata Khairy.

Skala wabak ini telah membantu mengimbangi satu lagi halangan tentang keraguan vaksin, kerana jumlah kematian wabak di negara ini meningkat kepada 6,503 pada hari Rabu dan jangkitan baru mencapai catatan harian 11,618.

Usaha Keras Malaysia

Sementara Malaysia sedang mempercepat operasinya, Malaysia juga telah melakukan sedikit usaha untuk mengurangkan rasa tidak puas hati terhadap keseluruhan pengendalian virus dari kerajaan Perikatan Nasional.

Setahun lalu, pada 7 Julai 2020, tidak ada kes baru di negara ini dan rasa tidak puas hati ini telah disalahertikan.

“Saya rasa tidak ada respons yang sempurna di mana-mana pun di dunia ini,” kata Khairy.

“Negara-negara yang berjaya menekan dan mengawal kes akan dapat keputusan yang baik. Dan saya rasa kalau anda lihat sesebuah negara berjaya buat yang terbaik sekarang, pasti ada kegagalan sebelumnya malah jauh lebih teruk. Tapi ianya diselamatkan oleh kemunculan awal vaksin.

“Semestinya kita akan melakukan perkara yang lebih baik. Dan juga, sangat sukar untuk membuat orang ramai mematuhi [sekatan] kerana ramai yang kepenatan. Dan saya tidak menyalahkan orang ramai di sini. Kerana untuk menjaga tingkah laku atau pergerakan adalah sangat sukar sekali. Dan pada akhirnya mereka boleh hilang kawalan.”

Khairy juga mengakui bahawa berita utama mengenai menteri pemerintah yang melanggar peraturan telah merosakkan kredibiliti lockdown baru-baru ini, dengan mengatakan “Kepemimpinan berlandaskan contoh adalah sangat penting”.

“Saya rasa berdasarkan skor itu, kami telah membuat beberapa kesalahan di sana,” katanya.

Pengakuan itu dibuat ketika Perdana Menteri Muhyiddin Yassin berpegang teguh pada kuasa pemerintahan. Dia menolak langkah untuk menarik diri dengan Ahmad Zahid Hamidi, presiden parti terbesar, United Malays National Organisation (UMNO), dengan melantik Naib Presiden UMNO, Ismail Sabri Yaakob menjadi Timbalan Perdana Menteri dan mempromosikan tokoh parti lain, Hishammuddin Hussein, ke Kementerian Kanan.

Muhyiddin juga diminta untuk kembali ‘membuka’ parlimen, yang tertangguh sejak keadaan darurat diisytiharkan pada Januari, pada 26 Julai atas desakan Raja Sultan Abdullah Ahmad Shah.

Namun, Fahmi Fadzil, seorang ahli parlimen dan jurucakap Parti Keadilan Rakyat pembangkang Anwar Ibrahim, mengatakan tidak ada komitmen untuk membenarkan perbahasan dalam persidangan lima hari mengenai peraturan darurat seperti undang-undang berita palsu, yang mana pemerintah dituduh menggunakan untuk menahan kritikan, dan mengenai rancangan pemulihan nasional yang diumumkan oleh Muhyiddin bulan lalu.

Vaksin Satu-satunya Jalan Keluar

Sementara itu, sistem kesihatan hancur dan jumlah kematian meningkat, dengan doktor yang keletihan harus memainkan peranan dalam beberapa keadaan untuk menentukan siapa yang selamat.

Anda rasa bila ianya akan berakhir?

Tapi dalam keadaan yang ‘kecoh’ sekarang ini, ramai rakyat Malaysia yang prihatin dengan membantu mereka yang tidak mempunyai makanan atau wang tunai untuk mebayar sewa ataupun makan.

Bagi Dr Hartini Zainudin, seorang aktivis hak-hak kanak-kanak, mengatakan “lockdown ini mengerikan” kerana ramai yang memnganggur dan hilang kerja.

“Ini lebih memilukan kerana [orang] memegang gambar bayi atau anak-anak mereka atau ibu bapa mereka yang sudah tua atau mengambil video dan menunjukkan tong sampah kosong kepada saya,” katanya.

“Saya meminta orang memberi saya 10,000 ringgit ($3,200) sehingga saya dapat memberi makan 50 keluarga dan menyewa bot untuk mendapatkan makanan kepada orang-orang yang kelaparan di pulau-pulau. Maksud saya, ini memang tidak masuk akal, tapi begitulah keadaan yang sedang teruk sekarang ini.”

Tidak hairanlah seperti kata Khairy, vaksinasi yang cepat adalah satu-satunya jalan keluar.

Kredit: The Sydney Morning Herald