fbpx

Chef Wan Selar Sikap Tamak Orang Melayu Di Bulan Puasa

Chef Wan baru-baru ini meluahkan pendapatnya mengenai sikap segelintir masyarakat di negara ini yang tamak dan gelojoh sehingga sanggup membazirkan makanan ketika bulan Ramadan lebih-lebih lagi ketika berada di bufet Ramadan sehingga ada yang berebut-rebut dan enggan beratur untuk dapatkan makanan.

BACA: Chef Wan Masuk Hospital

“Mereka sering mengambil makanan dengan banyak ketika di hidangan buffet, tidak mahu beratur tetapi akhirnya tidak mampu menghabiskan makanan tersebut kerana kekenyangan”

“Di rumah sekalipun, ada juga ibu-ibu yang membazir dengan menyediakan makanan sehingga penuh satu meja untuk ahli keluarga tetapi untuk apa?” kata Chef Wan ditemui ketika menghadiri pengagihan bubur lambuk bersama Petronas Dagangan Berhad (PBD) di Masjid Jamek Kampung Baru di sini pada Rabu.

Tambah beliau, jika dilihat kepada statistik makanan kesihatan, orang Melayu paling ramai dirawat akibat kencing dan darah tinggi selepas bulan Ramadan selain menyatakan bahawa masyarakat Malaysia telah mengubah bulan Ramadan menjadi pesta makanan dan ia telah lari daripada objektif sebenar berpuasa. (rtky/s)