Menerusi mStar Online, Pelakon Khaeryll Benjamin Ibrahim atau lebih dikenali dengan panggilan Benjy hari ini dilepaskan dan dibebaskan oleh Mahkamah Majistret di sini daripada dua pertuduhan memiliki dadah pada Mac lepas.

BACA: Benjy Berdepan Hukuman Gantung


Majistret Nur A’minahtul Mardiah Md Nor membuat keputusan itu terhadap Benjy, 38, dan rakan wanitanya Julia Ernie Jamaludin, 26, selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap mereka di akhir kes pendakwaan.

Bagi kedua-dua pertuduhan, Benjy dan Julia didakwa memiliki dadah jenis methamphetamine seberat 3.01 gram dan memiliki dadah jenis sama 1.71 gram di The Reeds Boutique Hotel, Jalan Yap Ah Shak, Dang Wangi di sini pada 9.30 malam, 5 Mac lepas.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 12(3) akta sama yang membawa hukuman denda tidak lebih RM100,000 atau penjara sehingga lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mahkamah juga memerintahkan Julia membela diri bagi pertuduhan memiliki dadah sama seberat 0.37 gram di tempat, waktu dan tarikh sama dan menetapkan 4 dan 5 Jan tahun depan bagi membela diri.

Sebelum ini, Benjy pernah didakwa di mahkamah atas kesalahan dadah sebanyak tiga kali iaitu pada 2009, 2011 dan 2013. Pada 2009 dan 2011, dia di denda RM5,000 oleh Mahkamah Majistret manakalapada 2013, dia dilepaskan dan dibebaskan daripada pertuduhan.

Pada 8 April lepas, Benjy dan rakannya didakwa di Mahkamah Majistret Muar atas pertuduhan mengedar dadah jenis methamphetamine seberat 1.32 kg.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya S.Malini Anne manakala peguam Farhan Read mewakili Benjy dan Julia diwakili peguam Nor Rabiatul Bahari.